Тісто для кыстыбый готуємо на сметані – воно виходить трохи шаруватим і дуже ніжним. У картопляну начинку покладемо побільше свіжої зелені – дуже ароматно! Ідеальний компаньйон для картоплі – це, безсумнівно, кріп. Не забуваємо про вершкове масло: щедро змащуємо їм готові коржі перед подачею. Так вони стають набагато соковитіше і смачніше.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Картопля – 600 гр.
- Кріп – 1 пучок
- Молоко коров’яче – 100 мл
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Щоб приготувати кыстыбый з картоплею на сметані, в миску кладемо сметану і рослинне масло. Додаємо дрібку солі і збовтуємо віночком до розчинення кристалів. Потім частинами підсипаємо просіяного через дрібне сито борошно і замішуємо тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі для расстойки.
Потім ділимо тісто на 10-12 рівних частин. Розкочуємо качалкою кожну частину тіста в тонкий коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не липло під час розкочування.
На розігрітій сухій сковороді обсмажуємо підготовлені коржі з тіста з двох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Стежимо, щоб тісто не пригоріло.
Складаємо обсмажені коржі стопкою і накриваємо рушником.
Картоплю очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до повної готовності. Щоб зменшити час варіння, можна бульби розрізати на невеликі частини.
Після варіння воду повністю зливаємо, а картоплю розминаємо в пюре ручної товкачиком. Молоко нагріваємо до гарячої температури і вливаємо в пюре. Також кладемо сіль і чорний мелений перець за смаком. Зелень кропу промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Висипаємо подрібнений кріп в пюре, ретельно перемішуємо – начинка готова.
На кожну обсмажену коржик наносимо начинку. Викладаємо її у вигляді півкола з одного краю. Другою половиною коржа накриваємо пюре – вийшов кыстыбый у формі півмісяця. Змащуємо поверхню коржів розтопленим вершковим маслом і відразу подаємо до столу.
Приємного аппетита!
Кыстыбый