Тісто для кыстыбый готуємо на сметані – воно виходить трохи шаруватим і дуже ніжним. У картопляну начинку покладемо побільше свіжої зелені – дуже ароматно! Ідеальний компаньйон для картоплі – це, безсумнівно, кріп. Не забуваємо про вершкове масло: щедро змащуємо їм готові коржі перед подачею. Так вони стають набагато соковитіше і смачніше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Картопля – 600 гр.
  • Кріп – 1 пучок
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати кыстыбый з картоплею на сметані, в миску кладемо сметану і рослинне масло. Додаємо дрібку солі і збовтуємо віночком до розчинення кристалів. Потім частинами підсипаємо просіяного через дрібне сито борошно і замішуємо тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі для расстойки.

Потім ділимо тісто на 10-12 рівних частин. Розкочуємо качалкою кожну частину тіста в тонкий коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не липло під час розкочування.

На розігрітій сухій сковороді обсмажуємо підготовлені коржі з тіста з двох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Стежимо, щоб тісто не пригоріло.

Складаємо обсмажені коржі стопкою і накриваємо рушником.

Картоплю очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до повної готовності. Щоб зменшити час варіння, можна бульби розрізати на невеликі частини.

Після варіння воду повністю зливаємо, а картоплю розминаємо в пюре ручної товкачиком. Молоко нагріваємо до гарячої температури і вливаємо в пюре. Також кладемо сіль і чорний мелений перець за смаком. Зелень кропу промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Висипаємо подрібнений кріп в пюре, ретельно перемішуємо – начинка готова.

На кожну обсмажену коржик наносимо начинку. Викладаємо її у вигляді півкола з одного краю. Другою половиною коржа накриваємо пюре – вийшов кыстыбый у формі півмісяця. Змащуємо поверхню коржів розтопленим вершковим маслом і відразу подаємо до столу.

Приємного аппетита!

Кыстыбый