Тісто для коржів кыстыбый зазвичай замішують на молоці. Але в даному випадку пропонуємо кефір. Це трохи змінює смак коржів – з’являється легка делікатна кислинка. Крім того, тісто після смаження має більш ніжну текстуру. Для начинки можна використовувати і те, що залишилося від обіду картопляне пюре. А для насиченості смаку обов’язково додаємо в нього свіжообсмажена ріпчаста цибуля – він надає дуже приємні пряні нотки готовому кысытбый.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Кефір – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 0.5 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Картопля – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати кыстыбый з картоплею по-татарськи на кефірі, замішуємо тісто: у миску кладемо теплий кефір. Висипаємо в нього сіль, цукровий пісок і перемішуємо до розчинення. Після цього вводимо яйце і добре розм’якшене вершкове масло збиваємо вінчиком. Частинами підсипаємо попередньо просіяного через дрібне сито борошно. Замішуємо пружне еластичне тісто. Місимо його, поки воно не перестане липнути до рук.

Загортаємо тісто в поліетиленовий пакет і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі для набухання клейковини.

Картопля очищаємо, миємо, нарізаємо невеликими шматками і відварюємо до м’якості в підсоленій воді з лавровими листами. Потім зливаємо відвар, спеції викидаємо, картоплю розминаємо в пюре. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Обсмажуємо його в невеликій кількості рослинного масла до золотистого рум’янцю. Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю і сіль по смаку, перемішуємо. Начинка готова.

«Свіже» тісто ділимо рівні частини. З кожної будемо розкачати корж. Розмір коржів повинен бути таким, щоб добре містився в сковорідку. З допомогою качалки кожну частину тіста розкачуємо в тонкий коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не липло під час роботи. Для того, щоб готові кыстыбый виглядали ошатніше, можна пройтися по колу сирих коржів зигзагоподібним коліщатком.

На гарячій сковороді без олії обсмажуємо підготовлені коржі з тіста з обох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Тісто перевертаємо вчасно, щоб не пригоріло.

На половинку обсмажені коржі викладаємо картопляну начинку.

Другий половиною її прикриваємо – вийшов начинений кыстыбый. Поки він теплий, змащуємо поверхню вершковим маслом і відразу подаємо до столу.

Остиглі коржі можна рясно змастити вершковим масло мі обсмажити на сковороді до рум’яної скоринки – так вони стають навіть смачніше.

Приємного аппетита!

Кыстыбый