Якщо буденні каші вранці набридли, пропонуємо подати на сніданок кыстыбый по-татарськи з пшоном. Це татарське національне блюдо, яке включає в себе обсмажені прісні коржі з начинкою. Пшоно відварюємо на молоці з вершковим маслом – каша набуває дуже ніжний і м’який смак. Коржі ж обсмажуємо до хрусткої скоринки окремо на сковороді. Поєднуються ці компоненти ідеально і, що важливо, забезпечують тривалу ситість.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Молоко коров’яче (для тіста) – 1 склянка
  • Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Пшоно – 100 гр.
  • Молоко коров’яче (для начинки) – 500 мл
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сіль (для начинки) – 0.5 ст. л.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 1 ст. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати кыстыбый по-татарськи з пшоном, в миску поміщаємо тепле молоко, додаємо в нього сіль, розмішуємо до розчинення.

Всипаємо вказану кількість пшеничного борошна, попередньо просіяти її.

Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками. Вимішуємо масу, поки вона не перестане липнути до поверхонь.

Скачуємо тісто в кулю і накриваємо чистим рушником. Залишаємо на півгодини при кімнатній температурі.

Пшоно перебираємо від випадкового сміття, промиваємо і даємо воді стекти.

Висипаємо пшоно в кипляче молоко і варимо його до повної готовності.

У процесі додаємо сіль та цукровий пісок. Орієнтовно на варіння піде тридцять хвилин.

В отриману кашу кладемо 50 грам вершкового масла, перемішуємо.

З настоявшегося тіста формуємо «ковбаску» і розрізаємо її на 8-12 частин, в залежності від того, наскільки великі коржі ви хочете отримати. З кожної частини формуємо кульку.

Розкачуємо кожен кульку качалкою в тонкий коло. Щоб надати пласту рівну круглу форму, кладемо на нього перевернуту тарілку і обрізаємо ножем виступаючі надлишки тесту по колу.

На сухій гарячій сковороді без олії обсмажуємо підготовлені коржики з обох сторін. Скоринка буде мати вигляд окремих рум’яних бульбашок. Досить смажити буквально за півтори-дві хвилини з кожного боку.

Готові обсмажені коржі промазуємо вершковим маслом.

На половинку обсмажені коржі кладемо пшоняну начинку.

Другий половиною прикриваємо начинку. Таким чином начиняємо всі коржі. Укладаємо кыстыбый віялом на блюді і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Кыстыбый