Лазанья – це страва італійської кухні, що складається з борошняних листів для лазаньї, овочевий або м’ясний начинки, соусу і сиру. Варто лише у звичному рецепті замінити начинку і у вас готове нове блюдо! Сьогодні ми приготуємо лазанью без м’яса, тобто замінимо звичну м’ясну начинку запеченими овочами. Найголовніше в лазіння – не шкодувати соусу, його повинно бути дуже багато, щоб лазіння вийшла ніжною і соковитою, а листи для лазаньї не вийшли сухими.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Для соусу: –
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Молоко коров’яче – 500 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Перець білий горошок – 0.25 ч. л.
  • Мускатний горіх – 0.25 ч. л.
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Для лазаньї: –
  • Листи лазаньї – 12 шт.
  • Сир Пармезан – 300 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 5 шт.
  • Баклажан – 3 – 4 шт.
  • Помідори свіжі – 1 – 2 шт.
  • Масло рослинне – 3 – 4 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Базилік свіжий – 1 гілка
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.

Процес приготування:

Баклажани і перець промиваємо, обсушуємо, змащуємо олією і викладаємо на деко, застелене фольгою.

Запікаємо в духовій шафі при 200 градусах до появи підрум’янених бочков. У процесі запікання перець і баклажани необхідно перевертати, щоб вони рівномірно пропеклися з усіх боків.

По готовності виймаємо овочі з духовки, кладемо їх у пакет і закрити його. Залишаємо на 15-20 хвилин, щоб овочі охололи. Остиглі овочі чистимо від шкірки, а перець ще розрізаємо навпіл і видаляємо насіння. Нарізаємо овочі дрібними кубиками.

Помідори промиваємо, ошпарюємо окропом і чистимо від шкірки.

Потім натираємо на крупній тертці або подрібнюємо у блендері.

У сковороді розігріваємо олію, викладаємо дрібно порубаний часник і трохи обсмажуємо його.

Потім в сковороду додаємо томати і обсмажуємо все 5-7 хвилин. Після цього додаємо печені овочі і залишаємо тушкуватися 10-12 хвилин. В кінці додаємо листочки свіжого базиліка, сіль і перець.

У сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо її близько хвилини, помішуючи.

Потім тонкою цівкою вводимо молоко, весь час помішуємо масу віночком, щоб не утворилися грудки. Після цього додаємо сіль, перець і мускатний горіх. Варимо соус до загусання, не забуваючи добре помішувати, щоб соус не пригорав на дно сотейника.

В кінці приготування додаємо в соус, натертий на крупній тертці сир, і добре перемішуємо.

На дно жароміцної форми наливаємо трохи соусу бешамель і викладаємо листи лазаньї. Потім наливаємо овочевий соус і розподіляємо його по листам. Зверху викладаємо кілька столових ложок соусу бешамель і посипаємо тертим сиром. Таким чином, чергуємо шари. Останній шар повинен бути полита соусом бешамель і посипані сиром.

Ставимо лазанью запікатися в духовку при 180 градусах 30-40 хвилин.

Готову лазанью дістаємо з духовки, ріжемо на порційні шматочки і подаємо на стіл. Приємного апетиту!

Лазанья