Лазанья в томатному соусі – досить клопітка страву, але час і сили, витрачені на її приготування, безумовно варті того. Якщо використовувати листи тесту, що не потребують варіння, можна скоротити час приготування цього традиційного італійського блюда. Якщо таких не знайшлося, звичайно, годяться і звичайні листи, які потрібно попередньо відварити.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Листи лазаньї – 12 шт.
  • Фарш мясний (змішаний) – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 5 шт.
  • Вершки – 200 гр.
  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Ріпчасту цибулю промиваємо, очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Сковороду з невеликою кількістю рослинної олії, розігріваємо до гарячого стану і висипаємо туди цибулю. При постійному помішуванні підсмажити шматочки цибулі до напівпрозорості.

Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на тертці з великими отворами. Додаємо моркву до цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати на середньо-низькій температурі до м’якості моркви. На цій піде п’ять-сім хвилин.

Фарш додаємо до пассированным овочів, розмішуємо лопаткою і обсмажуємо протягом десяти хвилин. Грудочки фаршу потрібно обов’язково розбивати, щоб маса в сковороді була відносно однорідною.

Помідори промиваємо, обсушуємо і кінчиком ножа вдаряємо слід від плодоніжки. Поміщаємо помідори в чашу блендера і подрібнюємо до стану пюре.

Отримане томатне пюре солимо за смаком, додаємо чорний мелений перець і виливаємо його в сковороду до мясоовощной суміші. Перемішуємо до однорідності і продовжуємо гасіння ще десять хвилин. Кришку не закриваємо, температуру плити підтримуємо середньої інтенсивності. Після закінчення зазначеного часу знімаємо сковороду з плити.

У форму, в якій буде запікатися лазанья, викладаємо кілька ложок приготованого м’ясного соусу. Розподіляємо його по периметру форми. Якщо використовуються аркуші тесту, не вимагають попередньої варіння, викладаємо їх у сухому вигляді поверх соусу. У разі, якщо тісто потрібно відварювати, робимо це, згідно інструкції на упаковці. Відварене тісто вже укладаємо на соус.

Після шару аркушів знову викладаємо томатно-м’ясний соус і закриваємо його шаром тесту. Таким чином використовуємо всі кількість аркушів тесту і весь обсяг томатно-м’ясної начинки. Намагаємося рівномірно прошарувати лазанью. Не забуваємо повноцінно промащувати начинкою краю лазаньї, інакше при випічці вони можуть вийти занадто сухими.

На сформовану лазанью виливаємо все зазначене кількість вершків. Поверхня засипаємо шаром тертого на крупній тертці сиру.

Духовку попередньо розігріваємо до 200 градусів. Форму з лазаньєю ставимо на середній рівень і запікаємо протягом сорока хвилин. Щоб домогтися рівномірного пропікання і соковитості лазаньї, рекомендуємо на перші півгодини часу закрити форму фольгою блискучою стороною всередину. Ближче до кінця запікання потрібно зняти фольгу і продовжувати запікати страву у відкритому вигляді, щоб скоринка зарум’янилася. Готову лазанью дістаємо з духовки і подаємо на стіл прямо у формі. Можна прикрасити свіжою зеленню за бажанням.

Приємного апетиту!

класична Лазанья Лазанья Лазанья без соусу Бешамель Лазанья італійська м'ясна Лазанья