Лечо любимо більшістю господинь і входить в список обов’язкових заготівель на зиму. І не дивно – соковита, смачна закуска на основі болгарського перцю готується нескладно, виходить неймовірно смачною і взимку дуже виручає, коли потрібні овочі на гарнір. Рецептів лечо безліч, в даному випадку пропонуємо варіант з додаванням моркви, помідорів і цибулі. Смак заготівлі тільки виграє від великої кількості овочів: стає більш насиченим і об’ємніше. Помічником у процесі приготування буде м’ясорубка або блендер – так набагато простіше інгредієнти подрібнити перед змішуванням.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Болгарський перець солодкий – 3 кг
  • Помідори свіжі – 4 кг
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Масло олію – 150 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Оцет столовий 9% – 3 ст. л.

Процес приготування:

Готувати лечо в банках на зиму легко! Для початку всі овочі ретельно промиваємо від забруднень. Моркву очищаємо від шкірки. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння. У болгарського перцю вирізаємо плодоніжки і насіння. У томатів, за бажанням, вирізаємо слід від плодоніжки. Помідори пропускаємо через м’ясорубку. Підготовлену моркву також пропускаємо через м’ясорубку слідом за томатами.

Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими часточками або полукружиями. Очищений болгарський перець ріжемо на смужки середньої товщини.

В об’ємну каструлю наливаємо олію у зазначеній кількості. Нагріваємо олію до гарячого стану і опускаємо в нього нарізану цибулю і подрібнену моркву. Обсмажуємо овочі при періодичному помішуванні протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Після цього додаємо смужки болгарського перцю, перемішуємо і продовжуємо гасіння ще десять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу вливаємо до тушкованим овочам томатну масу, додаємо сіль та цукровий пісок. Суміш перемішуємо і тушкуємо протягом сорока хвилин.

В кінці гасіння додаємо оцет і ретельно перемішуємо. Після додавання оцту лечо знімаємо з плити.

Банки для фасування лечо попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким звичним способом. Кришки моєму і кип’ятимо дві хвилини у воді. Банкам і кришок даємо повністю обсохнути. У підготовлені сухі банки розкладаємо гаряче лечо, відразу закатуємо кришками за допомогою спеціального ключа. Банки перевертаємо догори дном і закутуємо в теплий плед. Даємо заготівлях в такому положенні повільно охолонути, після чого прибираємо їх в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Лечо з морквою на зиму Лечо з перцю, помідорів, моркви та цибулі Лечо класичне Лечо по-болгарськи Салат з моркви на зиму Салат з перцю пальчики оближеш на зиму Салат з помідорів, моркви та цибулі Салати з цибулею на зиму