Приготування томатного соусу зі свіжих помідорів займає досить багато часу, а в період активних заготовок дорога кожна хвилина. Тому для економії сил і часу томатний соус пропонуємо робити з готової томатної пасти. Лечо з таким соусом виходить насиченим і дуже смачним. Для гостроти можна додатково додати трохи червоного гострого перцю – робимо це в кінці приготування, за п’ять-десять хвилин до готовності.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Болгарський перець солодкий – 1,5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Томатна паста – 500 гр.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Вода – 1 л
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Перець червоний мелений – 0.25 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати лечо з перцю з томатним соусом, в об’ємну каструлю покласти томатну пасту і вливаємо в неї вказану кількість води. Додаємо лавровий лист, сіль, цукровий пісок і горошини чорного перцю. Доводимо соус до кипіння і проварюємо десять хвилин.

Моркву миємо і чистимо від шкірки. Нарізаємо її тоненькими кружальцями. Опускаємо підготовлену моркву в соус і варимо хвилин п’ять. В цей час очищаємо цибулю від лушпиння, миємо й нарізаємо його тонкими полукружиями. Цибулю додаємо в каструлю і варимо ще п’ять хвилин.

Перці ретельне миємо, розрізаємо кожен на дві половини. Насіння витягаємо, плодоніжку вирізаємо. М’якоть ріжемо невеликими шматочками. Додаємо нарізаний перець соус, перемішуємо і продовжуємо варіння ще двадцять хвилин. Наприкінці зазначеного часу додаємо рослинне масло і оцет. Якщо є бажання приготувати гостре лечо, додаємо на цьому етапі червоний мелений перець. Варимо суміш ще п’ять хвилин і знімаємо з плити.

Банки для лечо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким звичним способом. Кришки моєму і кип’ятимо пару хвилин у воді. Банкам і кришок даємо повністю обсохнути. Гаряче лечо розкладаємо по підготовленим банкам і відразу закатуємо кришками за допомогою спеціального ключа. Закачування перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо в теплу ковдру. В такому стані даємо лечо повністю охолонути, після чого прибираємо його в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Лечо з морквою на зиму Лечо з оцтом на зиму Лечо з перцем і морквою Салат з моркви на зиму Салат з цибулі і моркви на зиму Салати без часнику на зиму Солодке лечо на зиму