Якщо в холодильнику застоялася баночка варення, не удостоїла увагою домочадців, варто її утилізувати і приготувати оригінальний манник. Завдяки варенню м’якуш буде мати злегка тягучу, карамельну текстуру, присмачену шматочками фруктів або ягід, залежно від виду варення. Під час приготування тіста не забуваємо дати манці настоятися в кефірі як мінімум півгодини – крупа розм’якне і забезпечить маннику ту саму розсипчасто-пухку структуру.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Манна крупа – 1 склянка
- Борошно – 1 склянка
- Кефір – 1 склянка
- Варення – 1 склянка
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Почнемо готувати маннік на кефірі з варенням в духовці. До приготування тіста потрібно замочити манну крупу в кефірі. Змішуємо в мисці ці два інгредієнти залишаємо при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин. За цей час манка розбухне і стане м’якше.
В окремий посуд розбиваємо яйця і додаємо цукровий пісок.
Міксером або віночком вручну збиваємо яєчно-цукрову суміш до отримання об’ємної світлої піни.
Борошно просіваємо і додаємо в збиту яєчно-цукрову масу. Вимішуємо круговими рухами за допомогою ложки або силіконової лопатки.
Після цього додаємо настоявшуюся манну крупу з кефіром, соду і варення. Варто відзначити, що варення краще використовувати густе, з невеликою кількістю сиропу – це допоможе м’якушці залишитися рихлим і розсипчастим. Ложкою або лопаткою вимішуємо тісто до однорідності.
Форму для випічки застеляємо промасленим пергаментом – це відчутно полегшить процес вилучення лепешняку після випічки. Достатньо лише потягнути за краї паперу і «підняти» виріб над формою. Сам пергамент легко знімається з готового лепешняку.
В підготовлену форму виливаємо тісто і розрівнюємо поверхню.
Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і поміщаємо в неї маннік на середній рівень. Випікаємо протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. В кінці випічки перевіряємо готовність за допомогою зубочистки, встромивши її в середину виробу. Якщо зубочистка вийшла суха, манник готовий. Якщо є сліди вологого тесту, то продовжуємо випікання і повторюємо тест на готовність через п’ять-сім хвилин.
Готовий манник дістаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути і потім витягаємо з форми. Звільняємо від пергаменту і повністю охолодити.
Посипаємо поверхню цукровою пудрою, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Маннік на кефірі без борошна Маннік на кефірі з борошном Мокрий манник Пишний маннік на кефірі розсипчастий ПП манник ПП маннік на кефірі