З аличі можна не тільки солодкі заготовки робити, але і маринувати для подачі до других страв. Така алича хороша до м’яса, птиці, виходить соковитою, пряної, з вираженою кислинкою і добре збуджує апетит.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Алича – 2 кг
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 12 шт.
  • Гвоздика – 13 ч. л.
  • Кориця – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Вода – 850 мл
  • Оцет винний червоний – 100 мл

Процес приготування:

Приступимо до приготування маринованої аличі по-грузинськи на зиму. Аличу перебираємо. Дефектні примірники видаляємо. Бажано використовувати не м’які, переспілі, а щільні, пружні плоди. Добре промиваємо їх у проточній воді від зовнішніх забруднень. На кожній аличі робимо пару проколів за допомогою зубочистки, щоб потім шкірка не потріскалася.

Банки і кришки промиваємо і стерилізуємо будь-яким доступним способом. В чисті банки розподіляємо горошини запашного перцю і лавровий лист. Потім закладаємо підготовлені плоди аличі. Заповнюємо банки досить щільно.

Заливаємо крутий окріп в банки з аличею.

Прикриваємо кришкою і залишаємо на п’ять хвилин для дезінфекції і пропарювання.

Потім воду з банок зливаємо в каструлю. Зручно на даному етапі використовувати спеціальну кришку з отворами. У каструлю додаємо сіль, цукровий пісок, корицю і гвоздику. Ставимо маринад на плиту і доводимо до кипіння. У момент закипання вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.

Приготованим киплячим маринадом заливаємо аличу в банках і відразу закатуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном для перевірки герметичності і в такому положенні залишаємо остигати. Охолоджені заготовки прибираємо в льох або холодильник для зберігання.

Приємного апетиту!

Новости