Сьогодні представляю вашій увазі рецепт маринованої аличі як оливки на зиму. Така закочування-обманка виходить в результаті нехитрих маніпуляцій. За виглядом і смаком закачування і справді нагадує середземноморську закуску. Для такої заготовки добре підходять дрібні щільні плоди, які зазвичай залишаються безгоспними. Можна їх використовувати як з кісточкою, так і без. У даному рецепті пропонуємо кісточки все ж витягти. Важливий момент: алича не повинна бути перезрілої, а навпаки – злегка недозрелой.
Інгредієнти: на 1 л.
- Жовта алича – 1 кг
- Лавровий лист – 3 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 4 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 70 мл
- Гвоздика – 7 шт.
- Базилік сушений – 1 ст. л.
- Естрагон – 1 ст. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати мариновану аличу як оливки на зиму, аличу перебираємо, плоди з дефектами видаляємо. Використовуємо щільне, злегка недостиглі плоди. Добре промиваємо їх у проточній воді від зовнішніх забруднень.
Виймаємо кісточки з кожної аличі. Можна видавлювати кісточки вістрям тонкого ножа або, наприклад, тонко заточеним олівцем, вкручуючи його в ягоду і тим самим виштовхуючи кісточку.
Підготовлені плоди без кісточок складаємо в термостійку посуд.
Заливаємо крутий окріп в ємність з аличею так, щоб він повністю її покрив. Витримуємо до охолодження, зливаємо. Потім знову заливаємо окропом у такій кількості, щоб він тільки покрив весь обсяг аличі. Даємо охолонути. Воду зливаємо в окрему каструлю і зберігаємо.
Банки і кришки моєму і стерилізуємо будь-яким доступним способом. В чисті банки розкладаємо оброблені окропом плоди.
В каструлю, до злитої воді, додаємо сіль та цукровий пісок.
Додаємо і гвоздику.
Кладемо лаврове листя.
Всипаємо сушений базилік і естрагон. За смаком можна додати щіпку шафрану для кольору.
Ставимо маринад на плиту і доводимо до кипіння.
У момент закипання вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.
Киплячим маринадом заливаємо аличу в банках і прикривають кришками. Лишаємо в такому вигляді при кімнатній температурі на добу – для маринування.
Після закінчення доби баночки з аличею ставимо стерилізуватися на десять хвилин.
Після стерилізації закручуємо банки кришками, перевертаємо догори дном, для перевірки герметичності і в такому положенні залишаємо остигати.
Охолоджені заготовки прибираємо в льох або холодильник для зберігання. Рекомендуємо відкривати баночки не раніше, ніж через півтора-два місяці. За цей час «оливки» повністю промаринуются і дійдуть до піку свого смаку.
Смачного!