Мариновані вовнянки з цибулею на зиму сподобаються тим, хто любить гриби в пряному, насиченому спеціями маринаді. Така закуска здатна відмінно пробудити сплячий апетит. А в якості гарніру хрусткі вовнянки вигідно підкреслюють смак основної страви, будь то м’ясо, птиця або простий картоплю.
Інгредієнти: на 2 л.
- Волнушки – 2 кг
- Вода (для маринаду) – 2 склянки
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Гірчиця французька – 2 ст. л.
- Сіль велика – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Ялівець – 1 ст. л.
- Перець чорний горошок – 8 шт.
- Лавровий лист – 4 шт.
Процес приготування:
Готувати мариновані вовнянки з цибулею на зиму просто! Вовнянки перебираємо, ножем зачищаємо поверхневі забруднення і видаляємо дефектні частини. Підготовлені гриби промиваємо у великій кількості води, щоб добитися ідеальної чистоти плодових тел. Поміщаємо вовнянки в об’ємну ємність і заливаємо холодною водою. Залишаємо гриби вимочуватися на два дні, щоб вийшла властива їм гіркоту. Якщо в приміщенні досить тепло, варто періодично підливати холодну воду до грибів, щоб не допустити закисання.
Після вимочування воду зливаємо, а вовнянки складаємо в каструлю і заливаємо свіжою порцією води (рідина повинна злегка покривати поверхню вовнянок). Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. Гриби варимо тридцять хвилин при низькій температурі, не забуваючи знімати пінку. Після варіння відкидаємо плодові тіла на друшляк і даємо воді стекти.
Для приготування маринаду в окрему каструлю вливаємо вказане в рецепті кількість води. Додаємо сіль, цукровий пісок, лавровий лист, горошини чорного перцю, зерна гірчиці і ягоди ялівцю. Каструлю ставимо на плиту, маринад доводимо до кипіння. Опускаємо відварені вовнянки, перемішуємо і проварюємо п’ять хвилин, підтримуючи повільне кип’ятіння. Потім вливаємо оцет, змішуємо його з грибною масою і знімаємо з плити.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його тонкими півкільцями. Банки і кришки моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом, після чого даємо їм самостійно обсохнути. В підготовлену тару кладемо на дно півкільця цибулі, а поверх розкладаємо вовнянки разом з маринадом. Прикриваємо наповнені банки кришками і ставимо їх на стерилізацію на п’ятнадцять хвилин (для банок об’ємом один літр). Після закінчення часу стерилізації банки акуратно дістаємо і закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном, закутуємо теплим пледом і залишаємо повільно остигати – додаткова пасивна стерилізація. Після охолодження прибираємо вовнянки на зберігання в темне прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Вовнянки гарячим способом на зиму Вовнянки на зиму Гриби на зиму Мариновані вовнянки Мариновані гриби на зиму