Мариновані вовнянки з цибулею на зиму сподобаються тим, хто любить гриби в пряному, насиченому спеціями маринаді. Така закуска здатна відмінно пробудити сплячий апетит. А в якості гарніру хрусткі вовнянки вигідно підкреслюють смак основної страви, будь то м’ясо, птиця або простий картоплю.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Волнушки – 2 кг
  • Вода (для маринаду) – 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Гірчиця французька – 2 ст. л.
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
  • Ялівець – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.

Процес приготування:

Готувати мариновані вовнянки з цибулею на зиму просто! Вовнянки перебираємо, ножем зачищаємо поверхневі забруднення і видаляємо дефектні частини. Підготовлені гриби промиваємо у великій кількості води, щоб добитися ідеальної чистоти плодових тел. Поміщаємо вовнянки в об’ємну ємність і заливаємо холодною водою. Залишаємо гриби вимочуватися на два дні, щоб вийшла властива їм гіркоту. Якщо в приміщенні досить тепло, варто періодично підливати холодну воду до грибів, щоб не допустити закисання.

Після вимочування воду зливаємо, а вовнянки складаємо в каструлю і заливаємо свіжою порцією води (рідина повинна злегка покривати поверхню вовнянок). Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. Гриби варимо тридцять хвилин при низькій температурі, не забуваючи знімати пінку. Після варіння відкидаємо плодові тіла на друшляк і даємо воді стекти.

Для приготування маринаду в окрему каструлю вливаємо вказане в рецепті кількість води. Додаємо сіль, цукровий пісок, лавровий лист, горошини чорного перцю, зерна гірчиці і ягоди ялівцю. Каструлю ставимо на плиту, маринад доводимо до кипіння. Опускаємо відварені вовнянки, перемішуємо і проварюємо п’ять хвилин, підтримуючи повільне кип’ятіння. Потім вливаємо оцет, змішуємо його з грибною масою і знімаємо з плити.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його тонкими півкільцями. Банки і кришки моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом, після чого даємо їм самостійно обсохнути. В підготовлену тару кладемо на дно півкільця цибулі, а поверх розкладаємо вовнянки разом з маринадом. Прикриваємо наповнені банки кришками і ставимо їх на стерилізацію на п’ятнадцять хвилин (для банок об’ємом один літр). Після закінчення часу стерилізації банки акуратно дістаємо і закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном, закутуємо теплим пледом і залишаємо повільно остигати – додаткова пасивна стерилізація. Після охолодження прибираємо вовнянки на зберігання в темне прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Вовнянки гарячим способом на зиму Вовнянки на зиму Гриби на зиму Мариновані вовнянки Мариновані гриби на зиму