Річний холодний суп, або окрошка, готується на основі кефіру, квасу або майонезу. Для такого супу використовують нежирне м’ясо або ковбасу без сала, для додання страві кислинки можна додати столовий оцет або лимонний сік.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • М’ясо або Варена ковбаса (відварене) – 300 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Огірки – 3 шт.
  • Яйце – 4 шт.
  • Майонез – 150 – 200 мл
  • Лимон – 1 – 2 ст. л.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Зелень – за смаком
  • Вода кип’ячена – 1 л.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати окрошку на майонезі, картоплю відваріть в мундирі, остудіть, очистіть від шкірки, наріжте кубиками.

Яйця зваріть круто, залийте холодною водою, коли охолонуть, зніміть шкаралупу, дрібно наріжте.

Ковбасу або заздалегідь зварене м’ясо наріжте кубиками.

Огірки помийте і наріжте дрібними кубиками.

Зелень порубаєте ножем.

Всі подрібнені інгредієнти складіть в каструлю і перемішайте.

Додайте в каструлю майонез, розмішайте, щоб майонез рівномірно розподілився по всьому нарізаним продуктів.

Додайте в окрошку охолоджену кип’ячену воду, добре перемішайте до повного розчинення майонезу. Кількість води визначає густину окрошки, тому визначайте необхідну кількість води на свій розсуд.


Додайте в окрошку пару столових ложок лимонного соку. Зазвичай солі від майонезу і ковбаси достатньо, однак по своєму смаку можна блюдо досолити. Подавайте окрошку до столу охолодженої.

Приємного апетиту!

Окрошка без редиски Окрошка з ковбасою Окрошка з майонезом на воді Окрошка класична Окрошка на воді з ковбасою Холодна окрошка