Молоко робить дріжджове тісто більш м’яким, ніжним і вологим, а також надає приємний вершковий смак. Пишна випічка виходить і не пересушена.


Інгредієнти: на 1 порц.

  • Борошно пшеничне – 2,5 кг
  • Яйце – 10 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Сухі дріжджі – 150 гр.
  • Молоко коров’яче – 1 л
  • Родзинки – 200 гр.
  • Масло вершкове – 500 гр.
  • Ванільний цукор – 22 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Коньяк – 10 мл

Процес приготування:

Готувати Олександрійське тісто для паски на 1 літр молока легко! Спершу необхідно зайнятися приготуванням опари. Так як вистоюватися вона повинна порядку 8-12 годин, найкраще заготовити її з вечора. У глибокій тарі, змішайте яйця і два види цукру. Перемішуйте інгредієнти до повного розчинення кристалів цукру. Щоб було швидше, краще вдатися до допомоги міксера або блендера.

Розм’якшене або розтоплене вершкове масло введіть в яєчно-цукрову суміш.

В окремій ємності підігрійте молоко і покришіть в нього пресовані дріжджі. Також всипте 1-2 чайні ложки цукру і ретельно все перемішайте до повного розчинення сухих інгредієнтів.

Влийте молоко з дріжджами до яєчної суміші і ретельно перемішайте. Тут знову ж таки можна скористатися міксером. Потім укрийте опару щільним рушником або харчовою плівкою і залиште на ніч в теплому місці. Якщо такого немає, то можете попередньо прогріти духовку до 50-60 С, вимкнути його, поставити всередину тісто і закрити дверцята. Принаймні перший час там буде досить тепло, щоб дріжджі активізувалися.

У міру дозрівання опари з неї буде виходити велика кількість бульбашок, масло може відшаруватися і піднятися наверх, а сама субстанція буде шипіти. Коли пройде достатньо часу, перекладіть її у велику ємність, з урахуванням того, що тісто буде збільшуватися в об’ємі в 2-3 рази.

Борошно змішайте з сіллю і по частинах просійте в тісто, кожен раз добре вимішуючи. Отримана маса повинна залишитися ніжною і липнути до рук, це нормально, це означає, що тісто не перенасичене борошном.

Родзинки необхідно підготувати заздалегідь. Спершу його необхідно замочити на 30 хвилин у гарячій воді, потім обсушити і знову замочити, але на цей раз вже в коньяку. Так випічка буде набагато більш ароматна і повітряна. Потім його слід промокнути від надлишків напою і додати в тісто.

Вимішуйте тісто з допомогою лопатки. Якщо вам зручніше робити це руками, то змащуйте їх невеликою кількістю рослинного масла, щоб нічого не прилипало. Залиште тісто підходити протягом 1,5 годин в тазику, вкритому харчовою плівкою.

Приємного апетиту!

Олександрійське тісто для пасок Тісто в домашніх умовах Тісто для пасок