Паски з тіста по цьому рецепту відрізняються приготуванням опари, в яку не додається борошно, але при цьому вводиться масло, яке в класичних рецептах прийнято вмішувати в самому кінці.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Для опари: –
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 230 гр.
  • Сухі дріжджі – 35 гр.
  • Молоко пряжене – 250 мл
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Для тіста: –
  • Ванільний цукор – 8 гр.
  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Кардамон – 2 щіпки
  • Ізюм – 100 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Для глазурі: –
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукрова пудра – 150 гр.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Кондитерська посипання – для прикраси

Процес приготування:

Для приготування Олександрійського паски на топленому молоці і живих дріжджах змішати в глибокій мисці яйця з цукром до повного його розчинення. Для зручності можна скористатися міксером або блендером.

Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно було дуже м’яким до моменту замішування опари. Якщо такої можливості немає, то розтопіть масло в мікрохвильовій печі. Додайте до цукрово-яєчної суміші і добре перемішайте.

В окремій мисці підігрійте молоко. Пресовані дріжджі покришіть, додайте до молока, всипте туди чайну ложку цукру і перемішайте до повного розчинення сухих інгредієнтів.

Дайте розведеним дріжджам пару хвилин постояти, потім влийте їх основі для опари і розмішайте з допомогою віночка або міксера.

Вийшла суміш укрийте харчовою плівкою або рушником і залиште в теплому місці на 8-12 годин.

після вказаного часу перелийте опару у велику тару, бо як замішане тісто буде збільшуватися в об’ємі в 2-3 рази. Додайте туди ванільний цукор, сіль, просійте борошно і натріть лимонну цедру. Надалі сік цього лимона можна буде використовувати для приготування цукрової глазурі.

Ізюм залийте окропом на 15 хвилин, обсушіть і замочіть в коньяку. Потім додайте його разом із залишками напою до тесту, можете також використовувати інші сухофрукти або цукати. Перемішайте тісто, накрийте миску рушником і залиште на 1,5-2 години в теплому місці, щоб воно піднялося.

У підготовлені паперові форми викладіть тісто приблизно наполовину, накрийте рушником і залиште ще на 30-60 хвилин.

Розігрійте духовку до 180 С, заберіть у неї піднялися паски і випікайте їх протягом 30-40 хвилин. Готовність можете перевірити дерев’яною шпажці. Готову випічку дістаньте з духовки і охолодіть до кімнатної температури.

Змішайте всі інгредієнти для приготування глазурі, попередньо відокремивши видаливши яєчний жовток, покрийте сумішшю шапочки пасок і прикрасьте кондитерської посипкою.

Приємного апетиту!

Лимонні паски Олександрійський паску Паски з начинкою великодні Повітряні великодні паски Святковий стіл на Великдень Солодкі паски Страви на Великдень Тісто для пасок