Царський паска виходить вершковим маслом, солодким, наповненим великою кількістю сухофруктів і цукатів. У його складі присутні жирні вершки, їх не можна замінити вершками меншої жирності або рослинного походження, вийде зовсім не те.
Інгредієнти: на 2 порції.
- Вершки 33% – 250 мл
- Сухі дріжджі – 11 гр.
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Цукор-пісок (в опару) – 30 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Родзинки – 60 гр.
- Цукати – 60 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Кардамон – 0.25 ч. л.
- Мускатний горіх – 0.25 ч. л.
- Ванілін – 1 ч. л.
- Шафран – 0.5 ч. л.
- Вода – 1.5 ст. л.
Процес приготування:
Як приготувати царський паска на вершках? Для опари влити в миску тепле молоко, додати 30 г цукру, сіль. Додати 200 г борошна і дріжджі, перемішати. Накрити миску з опарою рушником і залишити в теплому місці на 40 хв. Сухий шафран подрібнити в ступці і всипати дрібку солі. Влити в шафран гарячу воду. Перемішати і дати настоятися.
Тим часом опара піднялася і стала пишною. Окремо в миску вбити 4 жовтки (білки не потрібні). Всипати туди ж весь цукор. Збити до збільшення маси в об’ємі.
В окремому посуді змішати помиті цукати, сухофрукти, змішати їх з невеликою кількістю борошна.
Додати в тісто настоянку шафрану, кардамон, мускатний горіх, ванілін. Просіяти залишки борошна і замісити тісто. Додати збиті яйця і знову перемішати. Влити розтоплене вершкове масло і продовжувати місити. В кінці замісу покласти сухофрукти з цукатами. Тісто готове, коли воно еластичне, м’яке і не липне до рук.
Змастити миску олією, перекласти туди тісто. Накрити кришкою і прибрати на расстойку в тепле місце. Тісто має збільшитися в 3 рази.
Вийняти тісто з миски і поділити на 3 частини. У маленьку форму покласти 1 частина, у велику 2.
Поставити тісто на расстойку, доки воно не підніметься у формах.
Випікати паски при 170 градусах від 30 до 40 хв.
Полити випічку глазур’ю і прикрасити.
Приємного апетиту!
Великодні паски в духовці Великодні паски на вершках Великодні паски на вершковому маслі паска з родзинками на сухих дріжджах паски з родзинками Повітряні великодні паски Страви на Великдень