Царський паска виходить вершковим маслом, солодким, наповненим великою кількістю сухофруктів і цукатів. У його складі присутні жирні вершки, їх не можна замінити вершками меншої жирності або рослинного походження, вийде зовсім не те.


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Вершки 33% – 250 мл
  • Сухі дріжджі – 11 гр.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Цукор-пісок (в опару) – 30 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Борошно пшеничне – 450 гр.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Родзинки – 60 гр.
  • Цукати – 60 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Кардамон – 0.25 ч. л.
  • Мускатний горіх – 0.25 ч. л.
  • Ванілін – 1 ч. л.
  • Шафран – 0.5 ч. л.
  • Вода – 1.5 ст. л.

Процес приготування:

Як приготувати царський паска на вершках? Для опари влити в миску тепле молоко, додати 30 г цукру, сіль. Додати 200 г борошна і дріжджі, перемішати. Накрити миску з опарою рушником і залишити в теплому місці на 40 хв. Сухий шафран подрібнити в ступці і всипати дрібку солі. Влити в шафран гарячу воду. Перемішати і дати настоятися.

Тим часом опара піднялася і стала пишною. Окремо в миску вбити 4 жовтки (білки не потрібні). Всипати туди ж весь цукор. Збити до збільшення маси в об’ємі.

В окремому посуді змішати помиті цукати, сухофрукти, змішати їх з невеликою кількістю борошна.

Додати в тісто настоянку шафрану, кардамон, мускатний горіх, ванілін. Просіяти залишки борошна і замісити тісто. Додати збиті яйця і знову перемішати. Влити розтоплене вершкове масло і продовжувати місити. В кінці замісу покласти сухофрукти з цукатами. Тісто готове, коли воно еластичне, м’яке і не липне до рук.

Змастити миску олією, перекласти туди тісто. Накрити кришкою і прибрати на расстойку в тепле місце. Тісто має збільшитися в 3 рази.

Вийняти тісто з миски і поділити на 3 частини. У маленьку форму покласти 1 частина, у велику 2.

Поставити тісто на расстойку, доки воно не підніметься у формах.

Випікати паски при 170 градусах від 30 до 40 хв.

Полити випічку глазур’ю і прикрасити.

Приємного апетиту!

Великодні паски в духовці Великодні паски на вершках Великодні паски на вершковому маслі паска з родзинками на сухих дріжджах паски з родзинками Повітряні великодні паски Страви на Великдень