Якщо паска без начинки здається вам занадто простою справою, і ви хочете смак цікавіше і складніше, то цей рецепт точно для вас. Таке великоднє ласощі з маком і цукатами оцінять всі за святковим столом, тому що тісто вийде повітряним і об’ємним, а начинка зробить паска солодше.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 380 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Яєчний білок – 1 шт.
- Молоко коров’яче – 150 мл
- Мак – 50 гр.
- Цукати – 100 гр.
- Свіжі дріжджі – 2 ч. л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Ванілін – 0,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Лимонна цедра – 7 гр.
- Цукрова пудра – 3 ст. л.
- Ванілін – 1 ч. л.
Процес приготування:
В тепле молоко додаємо дріжджі, додаємо 1 ч. л. цукру і 30 гр. борошна. Як слід перемішуємо і залишаємо на 10 хв. в теплому місці, щоб дріжджі почали працювати. Зверху з’явиться пінна шапочка – це добре.
В тепле вершкове масло додаємо 2 яйця, додаємо сіль, цукор і ванілін. Перемішуємо, поки консистенція і колір не стануть однорідними. З’єднуємо молоко з яєчно-масляною сумішшю і добре перемішуємо.
Пропускаємо борошно через сито і порційно засипаємо її в нашу масу: орієнтуйтеся на консистенцію тіста і регулюйте додавання борошна залежно від неї. В цілому тісто має вийти досить густим: як сметана. Також кількість борошна може залежати від розміру яєць. Додаємо мак і цукати і замішуємо ці інгредієнти в тісто. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці подалі від вікон на 2-3 ч. За цей час тісто дуже добре підніметься і збільшиться в об’ємі в кілька разів, але по закінченню часу тісто потрібно буде осадити, розмішавши його ложкою.
Розкладаємо тісто у форми так, щоб тісто було значно нижче країв форми. Знову накриваємо рушником і залишаємо на 50 хв. в теплі. Розігріваємо духовку до 170 градусів і відправляємо в неї паски приблизно на 30 хв. Орієнтуйтеся на те, наскільки велика за розміром ваша форма для випічки і регулюйте час приготування.
Беремо білок і додаємо до нього сіль з лимонною кислотою. Збиваємо міксером до першої піни. Після цього додаємо цукрову пудру і ванілін, продовжуємо збивати. Консистенція повинна бути середньої по густоті, тому що занадто рідка глазур розтечеться, а надто густа буде важко і негарно наноситися.
Виймаємо паски з духовки. Перевірити ступінь готовності тіста можна з допомогою проколу зубочисткою: якщо вона залишається сухою, значить, тісто готове. Відразу змащуємо верхівки пасок глазур’ю, тому що глазур схопиться тільки за гарячі паски. Після охолодження паска з маком і цукатами можна пробувати. Приємного апетиту!
Ванільні великодні паски Великодні паски Великодні паски на вершковому маслі Великодні паски на молоці паску на живих дріжджах Повітряні великодні паски Страви на Великдень