Традиційна солодка випічка на світле свято Великодня готується на дріжджах, поташі або заквасці. Я пропоную приготувати паска без дріжджів на заквасці. На нашому святковому столі завжди є така великодня випічка. Паски виходять пористими, повітряними, смачними і ніжними.


Інгредієнти: на 12 порц.

  • Пшеничний стартер – 1 ст. л.
  • Вода – 150 мл
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Молоко коров’яче – 350 мл
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Коріандр – 0.5 ч. л.
  • Цедра апельсина – 1 ч. л.
  • Ізюм – 220 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукрова пудра – 200 гр.
  • Яєчний білок – 2 шт.

Процес приготування:

Як почати готувати паску на заквасці без дріжджів? У глибоку миску викладіть пшеничний стартер. Додайте необхідну кількість теплої питної води і 150 грамів заздалегідь просіяного пшеничного борошна. Добре перемішайте, оберніть харчовою плівкою або накрийте кришкою і залиште приблизно на 8-10 годин у теплому місці.

В глибоку миску просійте залишився кількість пшеничного борошна вищого сорту, додайте розм’якшене вершкове масло і розітріть в крихту.

В глибоку ємність викладіть підійшла опару, влийте тепле молоко і ретельно перемішайте. Додайте сіль, цукровий пісок, курячі яйця, цедру апельсина, мелений кардамон і підготовлену пшеничне борошно з вершковим маслом. Перемішайте до однорідної консистенції з допомогою силіконової лопатки.

Ретельно вимісіть тісто. Замішане тісто викладіть в ємність, накрийте харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом. Ємність повинна бути в кілька разів більше, так як тісто добре збільшиться в розмірах. Залиште в теплому місці приблизно на 3 години.

Родзинки переберіть, промийте і залийте окропом. Залиште для набухання приблизно на 15-20 хвилин. Потім злийте родзинки через сито і дайте йому повністю охолонути. На чисту робочу поверхню столу викладіть тісто. Зверху рівномірно розподіліть родзинки. Ретельно вмішайте в тісто. Розділіть тісто на частини.

Підготуйте форми, в яких будете випікати паски. Змастіть форми для випічки рослинним маслом. Тісто акуратно покладіть у форми. Накрийте харчової плівкою або пакетом, щоб тісто не подсыхало, і дайте йому підійти. На це може знадобитися близько 3 годин.

Заздалегідь розігрійте духовку до 180 градусів. Паски помістіть в духовку і випікайте приблизно 30 хвилин. Дивіться по своїй духовці. Готовність пасок перевірте дерев’яної шпажкою. Готові паски остудіть на решітці.

Тим часом приготуйте глазур. Я найчастіше використовую традиційну білкову глазур. У глибоку ємність викладіть курячі білки і збийте міксером на середній швидкості, поступово введіть цукрову пудру і збільшіть швидкість.

Остиглі паски за бажанням прикрасьте глазурма і елементами декору.

Приємного апетиту!

Апельсинові паски Великодні паски Вершкові великодні паски Здобне тісто для пасок паска з родзинками класичний паску як у бабусі Смачні великодні паски