Великдень уже не за горами, пора підібрати підходящий рецепт для приготування великодніх пасок. Сьогодні ми пропонуємо вам рецепт великодніх пасок на кефірі. Завдяки поєднанню теплого кефіру, сметани і дріжджів тісто виходить дуже пористим і повітряним. В результаті паски виходять дуже ніжним, пухнастими і в міру солодкими. Додайте в тісто ваші улюблені сухофрукти, горіхи або цукати і насолоджуйтеся цими прекрасними пасками.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Кефір – 250 мл
  • Свіжі дріжджі – 25 гр.
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Борошно пшеничне (для опари) – 1 склянка
  • Сметана – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукрова пудра – 3 ст. л.

Процес приготування:

Приступимо до готування паски на кефірі. У мисці змішуємо підігрітий в мікрохвильовій печі до 37 градусів кефір і сметану. Добре перемішуємо. Потім додаємо чверть склянки цукру і дріжджі. Всі інгредієнти перемішуємо, нам необхідно, щоб дріжджі і цукор розчинилися.

Далі в тісто просіваємо склянку борошна і добре вимішуємо отриману масу. Залишаємо опару для дозрівання в теплому місці (можна використовувати розігріту до 40-45 градусів духовку) на 30-40 хвилин. На неї готової опарі зверху повинна утворитися шапочка з бульбашками.

В невелику ємність розбиваємо два яйця і один жовток, змішуємо яйця зі склянкою цукру і збиваємо за допомогою міксера до збільшення маси в об’ємі в 2-3 рази. Білок, що залишився, ми будемо використовувати для приготування глазурі.

Підійшла опару перекладаємо у велику ємність, яку будемо використовувати для замішування тіста. В опару додаємо збиті яйця, сіль і розм’якшене вершкове масло. Просіваємо половину норми борошна і замішуємо рідке тісто без грудочок.

Далі просіваємо в тісто борошно і вимішуємо тісто змащеними олією руками на присипаному борошном столі.

Родзинки заливаємо окропом, залишаємо на 4-5 хвилин, потім промиваємо і залишаємо на рушник, щоб він трохи підсох. Після цього обвалюємо в борошні родзинки.

Додаємо родзинки в тісто, добре вимішуємо, щоб родзинки рівномірно розподілився по всьому тесту, і кладемо тісто в ємність. Накриваємо ємність харчовою плівкою або бавовняним рушником і залишаємо в теплому місці на 1-2 години, щоб тісто відпочило від замісу і підійшло.

тісто трохи обминаємо руками, ділимо на невеликі частини, формуємо з цих частин акуратні гладкі кулі і розкладаємо по формах. Тісто повинно заповнювати форму не більше ніж на 1/2 частину. Залишаємо форми з пасками засмучуватися на 40-60 хвилин.

Після закінчення часу підійшли паски ставимо в попередньо розігріту до 170 градусів духовку і випікаємо 30-50 хвилин, все залежить від розміру паски. Якщо ви не плануєте прикрашати паски глазур’ю, перед тим як поставити їх у духовку, шапочки пасок можна змастити тонким шаром яєчного білка.

Готові рум’яні паски дістаємо з духовки, залишаємо до повного охолодження на решітці, а самі в цей час займаємося приготуванням глазурі.

Залишився яєчний білок збиваємо за допомогою міксера до утворення білої піни, потім додаємо три столові ложки цукрової пудри і добре вимішуємо. У нас вийшла щільна глазур. Покриваємо їй остиглі паски. Наші паски повністю готові. Приємного чаювання!

Великодні паски без вершкового масла Великодні паски в духовці Великодні паски на кефірі Великодні паски на сметані Вологі великодні паски з родзинками паски з родзинками паску на живих дріжджах Страви на Великдень