Болгарський перець і помідори – це завжди дуже смачне поєднання. А якщо доповнити його часником, то отримаємо ще характерні пікантність і аромат. Томати для даної заготовки використовуємо у вигляді соусу – потрібно попередньо їх подрібнити. Перець пропонуємо не нарізати, а залишити у вигляді половинок – так проявиться вся текстура м’якоті, так і перці будуть виглядати «самостійніше». Особливо красивою заготівля виходить, якщо використовувати болгарські перці різних кольорів.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Болгарський перець солодкий – 5 кг
  • Помідори свіжі – 2 кг
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Олія соняшникова – 1 ст.
  • Оцет столовий 9% – 1 склянка
  • Часник (подрібнений) – 0.5 склянки

Процес приготування:


Як приготувати перець в томатному соусі з часником? Для початку потрібно приготувати томатний соус. Для цього помідори миємо від забруднень, хрестоподібно надрізаємо кожен плід зверху і викладаємо в глибоку каструлю. Заливаємо помідори окропом і залишаємо на п’ять хвилин. За цей час шкіра розм’якшиться і почне відходити від м’якоті. Знімаємо шкірку з усіх помідорів і пропускаємо їх через м’ясорубку або пробиваємо блендером – повинна вийти практично однорідна маса. Томатну масу поміщаємо в об’ємну ємність і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо протягом п’ятнадцяти хвилин.

Поки томатний соус уварюється, болгарські перці ретельне моєму під проточною водою. Кожен розрізаємо плід навпіл і вирізаємо плодоніжку і насіння. Якщо трапляються великі перці, їх краще розрізати на чотири частини.


Часник очищаємо від лушпиння і дрібно подрібнюємо ножем. Відміряємо потрібну кількість часнику і висипаємо його в киплячий томатний соус. Додаємо сіль, цукровий пісок, оцет і рослинне масло. Соус перемішуємо.

Потім додаємо підготовлені половинки болгарського перцю, перемішуємо і тушкуємо на середній температурі плити протягом п’ятнадцяти хвилин.

Не забуваємо періодично помішувати масу, щоб уникнути пригорання і рівномірно занурювати всі шматочки перцю в рідину. До кінця приготування перці мають розм’якнути і повністю зануритися в томатний соус.


Банки моєму і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки кип’ятити у воді дві хвилини. Банкам і кришок даємо повністю обсохнути. У підготовлені банки розкладаємо перці разом з томатним соусом і відразу закочує їх кришками. Банки після закупорювання перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо ковдрою. Після охолодження прибираємо заготовки в місце зберігання.

Приємного апетиту!

Салат з перцю і часнику на зиму Салати з болгарського перцю на зиму