Підберезники – дуже ароматні лісові гриби. Мабуть, жоден інший продукт не зможе замінити ці гриби ні за смаком, ні за чудесним запахом. Обсмажені з цибулею та картоплею до рум’яної скоринки, вони виявляють весь свій смакової потенціал і мало кого залишають байдужим. Варто пам’ятати, що це досить складний продукт, тому людям з чутливим травленням слід бути обережніше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Картопля – 8 шт.
  • Підберезники свіжі – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Часник – 4 зуб.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати підберезники смажені з цибулею та картоплею? Для початку перебираємо підберезники. Випадковий викидаємо сміття, ніжки зачищаємо від залишилася на них грунту, дефектні частини вирізаємо. Гриби ретельно промиваємо під проточною водою, злегка обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками довільної форми.

Картоплю очищаємо від шкірки, миємо й обсушуємо. Ріжемо картоплини на невеликого розміру кубики.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо й обсушуємо. Нарізаємо дрібними кубиками або тонкими полукружиями. Часник чистимо і розрізаємо кожен зубок на тонкі пластинки.

На сковороді розігріваємо рослинне масло. У гаряче масло кладемо нарізану картоплю і обсмажуємо до рум’яної скоринки. Періодично помішуємо вміст сковороди, щоб шматочки обсмажувалися рівномірно і не пригоріли. Після закінчення двадцяти-двадцяти п’яти хвилин, коли картопля дійде до готовності, додаємо сіль по смаку, перемішуємо і знімаємо сковороду з плити.

Для обсмажування грибів краще використовувати окрему сковороду і тільки після приготування змішати їх з картоплею: так гриби будуть з хрусткою скоринкою, а картопля не встигне розм’якнути від зайвої вологи. На окремій сковороді також розігріваємо рослинне масло і викладаємо в нього подрібнену ріпчасту цибулю. Коли цибуля стане прозорою, додаємо до нього підготовлені шматочки підберезників, перемішуємо і продовжуємо готувати півгодини на середньо-високої температури при постійному помішуванні. За цей час зайва волога випарується, а гриби почнуть помітно рум’янитися. В кінці обсмажування додаємо порізаний часник, сіль, чорний мелений перець, перемішуємо і знімаємо з плити.

В сковороду з смаженою картоплею викладаємо обсмажені підберезники з цибулею і акуратно перемішуємо. Відразу розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл, поки блюдо не встигло охолонути. За бажанням можна посипати рубаною зеленню.

Приємного апетиту!

Смажені підберезники Як приготувати підберезники - рецепти