У морквяної випічки багато шанувальників. І неспроста! Морквяні пироги, кекси, торти зовсім не мають овочевого присмаку, зате володіють красивим золотисто-коричневим кольором, цікавою розсипчастою текстурою, солодким приємним смаком і каротиновой морквяної користю. А якщо приготувати цю випічку без яєць, вершкового масла і молока, то отримаємо ідеальний десерт для вегетаріанців і тих, хто дотримується посту.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 110 гр.
- Борошно цільнозернові – 120 гр.
- цукор – 220 гр.
- Розпушувач тіста – 2 ч. л.
- Кориця – 1,5 ч. л.
- Імбир – 0.5 ч. л.
- Гвоздика – 0.25 ч. л.
- Морква – 1 склянка
- Банан – 1 шт.
- Квас – 50 мл
- – 120 мл
- Оцет столовий 9% – 2 ч. л.
- Волоський горіх – 60 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Готувати пісний морквяний кекс просто! Масло какао поміщаємо в невелику ємність і розтоплюємо в імпульсному режимі в мікрохвильовці або на водяній бані. Якщо в наявності немає саме какао-масла, його можна замінити будь-яким рослинним маслом без запаху.
В окремій мисці робимо суміш сухих інгредієнтів: всипаємо просіяне пшеничне борошно, цільнозернове борошно, корицю, імбир, мелену гвоздику, розпушувач, цукровий пісок. Перемішуємо всі разом, щоб сухі компоненти добре розподілилися між собою.
М’який стиглий банан очищаємо і викладаємо в окрему миску. Виделкою притискаємо його до отримання пюре. Краще не використовувати блендер для пюрирования, так як в цьому випадку вийде повністю гладке пюре, і дрібні шматочки банана не будуть відчуватися в готовому кексі.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо й обсушуємо. Натираємо її на дрібній тертці. Відміряємо потрібну кількість морквяної стружки і висипаємо її в розім’ятого банану. Добре перемішуємо. Отриману морквяно-бананову масу викладаємо в борошняну суміш зі спеціями, добре перемішуємо.
В невеликій ємності змішуємо розтоплене масло какао з квасом і оцтом. Якщо квасу в наявності немає, беремо замість нього газовану мінеральну воду. Отриману рідину вливаємо в морквяне тісто, перемішуємо.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо сухарями або борошном. Як варіант, можна форму застелити промасленим пергаментом – це полегшить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змащувати її не потрібно.
Волоські горіхи перебираємо від випадкових домішок. Обсмажуємо пару хвилин на сковороді при помішуванні до появи вираженого горіхового аромату. Також горіхи можна прожарити в духовці при температурі 200 градусів, протягом декількох хвилин. Обсмажені горіхи висипаємо на дошку, остуджуємо і подрібнюємо качалкою. Висипаємо горіхи в тісто, перемішуємо.
Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Викладаємо в підготовлену форму морквяне тісто. Ставимо форму з тестом вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. Виріб добре зарум’яниться, але особливо не підніметься. В кінці випічки перевіряємо кекс зубочисткою, встромивши її в серединку: якщо паличка виходить без залишків вологого тіста, значить випікання можна завершувати.
Готовий кекс дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і акуратно витягаємо з форми. Поміщаємо на решітку для охолодження. Остиглий кекс можна просто прикрасити цукровою пудрою, покрити глазур’ю, декорувати варенням. Повністю остиглий кекс нарізаємо на порції і подаємо на стіл.
Приємного апетиту!
Бананові кекси в духовці Кекси без вершкового масла Кекси без родзинок Кекси з горіхами Кекси на рослинному маслі Морквяний кекс з горіхами Морквяні кекси