Плов – дуже «зручний» страва для пісного меню. З рисом добре поєднується безліч рослинних продуктів. А вже якщо додати гриби, то вийде досить вдала комбінація, від якої мало хто відмовиться. Для аромату, звісно, не забудемо про спеції і трави. Для кольору особливо гарний шафран. Якщо її немає, можна взяти і куркуму.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 2 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Печериці свіжі – 400 гр.
- Помідори свіжі – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Шафран – 1 ч. л.
- Петрушка – 1 пучок
- Лавровий лист – 1 шт.
- Чебрець свіжий – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Приступимо до приготування пісного плову з грибами. У казані або товстостінній каструлі розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром в один сантиметр. Печериці протираємо вологою серветкою й ріжемо на четвертинки. У гаряче масло опускаємо підготовлені печериці і обсмажуємо їх, поки не випарується майже вся рідина. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо, натираємо на крупній тертці. Висипаємо в казан до грибів відразу цибулю, обсмажуємо його пару хвилин, помішуючи, поки він не стане прозорим. Потім додаємо моркву і продовжуємо смажити все разом до м’якості моркви – ще чотири-п’ять хвилин. Помідор промиваємо, обсушуємо і ріжемо на кубики. Викладаємо їх у казан, перемішуємо. Закладаємо чебрець, шафран, солимо до смаку, перемішуємо і тушкуємо ще три-чотири хвилини.
Рис попередньо промиваємо в кількох працях води, поки зерна не стануть напівпрозорими, а вода не буде виходити з рису повністю чистою. Поміщаємо промиту крупу в казан на обсмажені овочі. Додаємо лавровий лист, вливаємо воду так, щоб вона покрила вміст казана на сантиметр. Закриваємо плов кришкою, доводимо до кипіння, потім зменшуємо температуру плити до мінімуму і готуємо страву двадцять хвилин.
Знімаємо кришку з казана, встромляємо в набряклий рис очищені зубки часнику, посипаємо трохи сіллю і чорним меленим перцем. Закриваємо кришкою і даємо плову дійти до готовності ще десять-п’ятнадцять хвилин.
Петрушку миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Щедро посипаємо плов зеленню.
Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Пісний плов Плов без моркви Плов без цибулі Плов з грибами Плов з овочами Плов у каструлі