Плов – дуже «зручний» страва для пісного меню. З рисом добре поєднується безліч рослинних продуктів. А вже якщо додати гриби, то вийде досить вдала комбінація, від якої мало хто відмовиться. Для аромату, звісно, не забудемо про спеції і трави. Для кольору особливо гарний шафран. Якщо її немає, можна взяти і куркуму.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Печериці свіжі – 400 гр.
  • Помідори свіжі – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Шафран – 1 ч. л.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Чебрець свіжий – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до приготування пісного плову з грибами. У казані або товстостінній каструлі розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром в один сантиметр. Печериці протираємо вологою серветкою й ріжемо на четвертинки. У гаряче масло опускаємо підготовлені печериці і обсмажуємо їх, поки не випарується майже вся рідина. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо, натираємо на крупній тертці. Висипаємо в казан до грибів відразу цибулю, обсмажуємо його пару хвилин, помішуючи, поки він не стане прозорим. Потім додаємо моркву і продовжуємо смажити все разом до м’якості моркви – ще чотири-п’ять хвилин. Помідор промиваємо, обсушуємо і ріжемо на кубики. Викладаємо їх у казан, перемішуємо. Закладаємо чебрець, шафран, солимо до смаку, перемішуємо і тушкуємо ще три-чотири хвилини.

Рис попередньо промиваємо в кількох працях води, поки зерна не стануть напівпрозорими, а вода не буде виходити з рису повністю чистою. Поміщаємо промиту крупу в казан на обсмажені овочі. Додаємо лавровий лист, вливаємо воду так, щоб вона покрила вміст казана на сантиметр. Закриваємо плов кришкою, доводимо до кипіння, потім зменшуємо температуру плити до мінімуму і готуємо страву двадцять хвилин.

Знімаємо кришку з казана, встромляємо в набряклий рис очищені зубки часнику, посипаємо трохи сіллю і чорним меленим перцем. Закриваємо кришкою і даємо плову дійти до готовності ще десять-п’ятнадцять хвилин.

Петрушку миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Щедро посипаємо плов зеленню.

Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл в гарячому вигляді зі свіжими овочами.

Приємного апетиту!

Пісний плов Плов без моркви Плов без цибулі Плов з грибами Плов з овочами Плов у каструлі