необов’язково готувати Плов з м’ясом. Можна дотримати всю послідовність приготування страви, але обійтися лише додаванням овочів. Готуємо плов традиційно в казані – в ньому рис рівномірно обробляється температурою і не пригорає. З спецій беремо зіру, для кислинки використовуємо барбарис, для пікантності і аромату – часник. Рис для плову в даному випадку беремо нешліфований – так корисніше. Щоб прискорити час його приготування на плиті, замочуємо зерна заздалегідь, як мінімум, на шість-сім годин.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий (нешліфований) – 500 гр.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 1 головка
- Зіра – за смаком
- Барбарис – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Почнемо готувати пісний плов з овочами в казані. Рис для плову можна брати як шліфований, так і немає. Єдине бажана умова – це щоб він був довгозерним, так як такий рис дає розсипчастість. Нешліфований рис обов’язково замочуємо заздалегідь на ніч – так плов приготується швидше. Поміщаємо рис в миску і промиваємо в кількох працях води. Остання вода повинна зливатися з крупи повністю прозорою. Заливаємо крупу водою і залишаємо на шість-сім годин для замочування.
Безпосередньо перед приготуванням плову ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. У казані розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покривало дно на сантиметр-півтора, розігріваємо його до гарячого стану. Висипаємо в розігріте масло цибулю і обсмажуємо його на середньому вогні до легкого золотавості. Не забуваємо помішувати в процесі
Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Закладаємо моркву до цибулі в казан, перемішуємо і продовжуємо готувати три-чотири хвилини до м’якості моркви.
Зіру тиснемо в ступці – так спеція виділить більше аромату.
Висипаємо зіру в казан до цибулі і моркви, також додаємо барбарис, перемішуємо.
В обсмажені овочі вливаємо гарячу воду так, щоб вона повністю покрила. Головку часнику промиваємо, обсушуємо, але не чистимо. Ставимо голівку з центру казана в овочі, посипаємо сіллю. Даємо суміші протушкувати на маленькому вогні десять хвилин. Замочений рис відкидаємо на друшляк, промиваємо. Викладаємо його в казан поверх овочів, вирівнюємо.
Вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. Даємо рідини закипіти, а потім выпариваем її. Коли рідина залишиться тільки в тілі плову і зникне з поверхні, закриваємо казан кришкою, зменшуємо вогонь і готуємо плов до м’якості рису протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин.
Готовий плов знімаємо з плити і даємо йому настоятися під кришкою десять-п’ятнадцять хвилин. Потім розкладаємо його по порційних тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Пісний плов з грибами Плов Плов без моркви Плов без цибулі Плов в казані Плов з барбарисом і зірою Плов з часником Узбецький плов в казані на плиті