необов’язково готувати Плов з м’ясом. Можна дотримати всю послідовність приготування страви, але обійтися лише додаванням овочів. Готуємо плов традиційно в казані – в ньому рис рівномірно обробляється температурою і не пригорає. З спецій беремо зіру, для кислинки використовуємо барбарис, для пікантності і аромату – часник. Рис для плову в даному випадку беремо нешліфований – так корисніше. Щоб прискорити час його приготування на плиті, замочуємо зерна заздалегідь, як мінімум, на шість-сім годин.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий (нешліфований) – 500 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 1 головка
  • Зіра – за смаком
  • Барбарис – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати пісний плов з овочами в казані. Рис для плову можна брати як шліфований, так і немає. Єдине бажана умова – це щоб він був довгозерним, так як такий рис дає розсипчастість. Нешліфований рис обов’язково замочуємо заздалегідь на ніч – так плов приготується швидше. Поміщаємо рис в миску і промиваємо в кількох працях води. Остання вода повинна зливатися з крупи повністю прозорою. Заливаємо крупу водою і залишаємо на шість-сім годин для замочування.

Безпосередньо перед приготуванням плову ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. У казані розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покривало дно на сантиметр-півтора, розігріваємо його до гарячого стану. Висипаємо в розігріте масло цибулю і обсмажуємо його на середньому вогні до легкого золотавості. Не забуваємо помішувати в процесі

Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Закладаємо моркву до цибулі в казан, перемішуємо і продовжуємо готувати три-чотири хвилини до м’якості моркви.

Зіру тиснемо в ступці – так спеція виділить більше аромату.

Висипаємо зіру в казан до цибулі і моркви, також додаємо барбарис, перемішуємо.

В обсмажені овочі вливаємо гарячу воду так, щоб вона повністю покрила. Головку часнику промиваємо, обсушуємо, але не чистимо. Ставимо голівку з центру казана в овочі, посипаємо сіллю. Даємо суміші протушкувати на маленькому вогні десять хвилин. Замочений рис відкидаємо на друшляк, промиваємо. Викладаємо його в казан поверх овочів, вирівнюємо.

Вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. Даємо рідини закипіти, а потім выпариваем її. Коли рідина залишиться тільки в тілі плову і зникне з поверхні, закриваємо казан кришкою, зменшуємо вогонь і готуємо плов до м’якості рису протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин.

Готовий плов знімаємо з плити і даємо йому настоятися під кришкою десять-п’ятнадцять хвилин. Потім розкладаємо його по порційних тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Пісний плов з грибами Плов Плов без моркви Плов без цибулі Плов в казані Плов з барбарисом і зірою Плов з часником Узбецький плов в казані на плиті