Рецептів плову існує безліч – у кожного народу, і навіть у кожної господині він свій. Пропонуємо версію з сухофруктами без м’яса, як раз для поста. В основі приготування – підготовка ароматного соковитого зірвака. Далі – добавка рису, води і солі. Всі. Щоб рис добре приготувався на повільному вогні, рекомендуємо готувати плов в казані або товстостінній сковороді з високими бортами. Ризику пригорання не буде, і тепловіддача рівномірна.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Морква – 2 шт.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Курага – 80 гр.
  • Чорнослив – 70 гр.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Зіра – 2 ч. л.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Барбарис – 2 ст. л.
  • Часник – 1 головка
  • Суміш перців – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування пісного плову з сухофруктами. Курагу, родзинки і чорнослив без кісточок гарненько промиваємо, потім поміщаємо в миску і заливаємо чистою теплою водою. Залишаємо замачиваться на п’ятнадцять-двадцять хвилин. Після закінчення цього часу воду зливаємо, а сухофрукти викладаємо на рушник для обсушування. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі невеликі бруски. У казан або товстостінну сковороду наливаємо олію, розігріваємо його до гарячого стану. Викладаємо підготовлений цибулю і обсмажуємо його до напівпрозорого м’якого стану при періодичному помішуванні. Потрібно, щоб цибулю злегка почав золотитися.

Обсушені сухофрукти викладаємо в казан до цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще три-чотири хвилини. Якщо курага і чорнослив занадто великі, попередньо розрізаємо їх на частини.

Тепер додаємо моркву. Перемішуємо всі разом і обсмажуємо на середньому вогні до м’якості морквяних шматочків.

Всипаємо в казан спеції: паприку, куркуму, суміш мелених перців. Кладемо барбарис. Зіру подрібнюємо в ступці, щоб вона активніше розкрила свій аромат, і також висипаємо в казан.

Часник промиваємо, обсушуємо, але на часточки не ділимо. Встановлюємо голівку з центру казана в овочі. Вливаємо гарячу воду так, щоб вона злегка покрила вміст. Кладемо лаврове листя, сіль за смаком. Закриваємо казан кришкою. Доводимо приготований зірвак до кипіння і варимо його при повільному кипінні протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин.

Паралельно підготуємо рис. Добре промиваємо його, щоб видалити крохмаль і забезпечити розсипчастість плову. Вода до кінця промивання повинна бути чистою і прозорою, а зернятка повинні придбати «скляний» вид.

Викладаємо крупу в казан, занурюють в рідину.

Вирівнюємо рис по всій площі казана, доливаємо ще гарячої води у такій кількості, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. При необхідності додаємо ще солі. Важливо знати, що рис «забирає» частину солі, тому казан і бульйон повинні бути досить солоними.

Выпариваем рідина з поверхні плову при відкритій кришці. Коли бульйон залишиться тільки в самому плові, закриваємо казан, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо страву ще п’ятнадцять – двадцять хвилин до м’якості рису.

Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту, казан відкриваємо, плов акуратно перемішуємо і знову закриваємо кришкою. Даємо страви дійти до готовності ще десять-п’ятнадцять хвилин. Готовий плов розкладаємо по тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Смачного!

Плов Плов без м'яса Плов без моркви Плов в казані Плов з барбарисом і зірою Плов з часником