Ніжний, м’який, злегка вологий і при цьому пористий кекс. Незважаючи на повністю пісний склад, м’якуш виходить настільки насиченим і розкішним за текстурою, що ніколи не скажеш, що тісто замішане практично тільки на воді і какао. Щоб додати вишуканості такого кексу пропонуємо ввести в тісто вишню і тертий гіркий шоколад. А перед подачею покриємо поверхню цукрово-лимонної помадкою. Такий кекс стане ідеальним десертом не тільки для пісного, але і для будь-якого святкового столу.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло рослинне – 60 мл
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 220 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок (для тіста) – 200 гр.
  • Шоколад темний – 80 гр.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Вишня заморожена – 2 жмені
  • Коньяк – 1.5 ст. л.
  • Вода (для тіста) – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок (для помадки) – 1 склянка
  • Вода (для помадки) – 0.5 склянки
  • Лимонний сік (для помадки) – 0.66 ст.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Готувати пісний шоколадний кекс просто! Готуємо рідку суміш для тіста. У миску вливаємо теплу воду в зазначеній кількості, рослинне масло без запаху, лимонний сік. Додаємо цукровий пісок і гарненько все змішуємо, поки цукрові кристали не розчиняться.

Окремо робимо суху суміш інгредієнтів. В іншій мисці змішати просіяне борошно, какао-порошок, сіль і розпушувач.

Висипаємо суху суміш в рідку, добре збиваємо віночком до отримання однорідного тіста досить густої консистенції.

Гіркий шоколад натираємо на крупній тертці. Отриману шоколадну стружку висипаємо в замішане тісто і перемішуємо.

Заморожену вишню без кісточок розморожуємо. Сік, який виділяється в процесі відтавання, зливаємо і далі не використовуємо. Ягоди обсипаємо однією столовою ложкою цукрового піску, заливаємо коньяком, перемішуємо і залишаємо на годину. Після закінчення зазначеного часу утворену рідину зливаємо, а вишню обвалюємо в борошні і висипаємо в шоколадне тісто, акуратно перемішуємо.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки кексу змащуємо тонким шаром рослинного масла за допомогою силіконової пензлика. Викладаємо в підготовлену форму шоколадне тісто. Ставимо в духовку на середній рівень і випікаємо тридцять п’ять-сорок хвилин. Готовий кекс підніметься, на поверхні з’явиться характерна тріщинка. Щоб переконатися в тому, що тісто пропеклося, проколюємо кекс дерев’яною лучиною. Якщо вона виходить суха, значить кекс готовий. Дістаємо виріб з духовки, даємо трохи охолонути і потім витягаємо з форми. Повністю охолоджуємо на решітці, щоб уникнути конденсату під скоринкою.

Для приготування декоративної помадки вливаємо в каструльку воду, додаємо цукровий пісок. Розмішуємо до повного розчинення цукрових крупинок. Ставимо сковороду на плиту і варимо сироп до тих пір, поки крапля не почне тримати форму, якщо помістити її в холодну воду. З охолодженої краплі можна буде скачати м’який кульку – це означатиме, що сироп готовий. Наприкінці варіння вливаємо лимонний сік і перемішуємо. Далі отриманий сироп потрібно швидко охолодити. Для цього ставимо сотейник з сиропом в крижану воду і тримати його там, періодично розмішуючи, щоб він остудився до температури сорок градусів. Після цього починаємо збивати сироп міксером на високій швидкості. Коли маса почне густіти і біліти, помадка готова. Покриваємо поверхню кексу приготовленої помадкою. Не затягуємо з цим процесом, оскільки вона застигає дуже швидко. Декоровані кекси подаємо на стіл розрізати краще безпосередньо перед вживанням.

Смачного!

Вишневі кекси Кекси без родзинок Кекси на рослинному маслі ПП кекси Шоколадний кекс без молока Шоколадні кекси Шоколадні кекси без вершкового масла