Рецепт для тих, хто любить пісочно-сирну випічку з ягодами. Відкритий полуничний пиріг з заливкою з сиру і сметани можна приготувати і на святковий стіл – виріб виглядає дуже привабливо. Весь секрет – у вдалою розкладці полуниці. Яскравий ягідний візерунок на вершковому тлі і забезпечує ефектність. Щоб можна було по достоїнству оцінити всі переваги пирога, обов’язково дайте йому повністю охолонути, щоб пісочна основа проявила розсипчасту структуру, а сирна заливка стабілізувалася.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно – 200 гр.
- Яйце (для тесту) – 1 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок (для тіста) – 50 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Сметана (для тіста) – 1 ст. л.
- Яйце (для заливки) – 2 шт.
- Крохмаль кукурудзяний (для заливки) – 20 гр.
- Ванільний цукор (для заливки) – 1 ч. л.
- Цукор-пісок (для заливки) – 120 гр.
- Сир (для заливки) – 400 гр.
- Сметана 20% – 200 гр.
- Полуниця – 300 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Щоб приготувати пісочний заливний пиріг з полуницею, в чашу блендера викладаємо нарізане на шматочки вершкове масло, просіваємо борошно разом з розпушувачем, додаємо сіль. Включаємо блендер і добиваємося отримання дрібної однорідної крихти. Порада: Для приготування тіста рекомендуємо використовувати чашу блендера – це значно полегшить працю і заощадить час.
В отриману крихту розбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок і сметану в зазначеній кількості. Включаємо блендер і швидко замішуємо тісто. Воно виходить м’яким, але тримає форму, до рук не липне.
Загорнути тісто у харчову плівку і прибираємо в холодильник на п’ятнадцять-двадцять хвилин. Тісто охолоне й стане більш твердим.
Поки тісто охолоджується, готуємо ягоди і сирну заливку. Полуницю моєму, чашолистки обриваємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Половину від усього обсягу ягода ріжемо на невеликі кубики, другу половину нарізаємо на поздовжні «пелюстки».
Для приготування заливки в миску викладаємо сир, жирну сметану, розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, ванільний цукор і кукурудзяний крохмаль. Заглибним блендером пробиваємо всі разом до отримання однорідної рідкої маси і розчинення цукрових кристаликів.
Форму для випічки пирога змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Як варіант, можна застелити її також промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, можна і не змащувати. Приготоване тісто розподіляємо руками за формою, по краях робимо бортики. Наколюємо виделкою тісто в області дна. Пісочна основа готова.
На пісочну основу викладаємо половину сирної заливки, розрівнюємо ложкою. Далі рівномірно розподіляємо по заливці полуницю, нарізану кубиками.
На подрібнену полуницю викладаємо другу частину сирної заливки, вирівнюємо її. На поверхні розкладаємо «пелюстки» по колу, формуючи візерунок, як на фото.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом години орієнтовно. Час випікання може дещо варіювати в залежності від конкретної духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випікання пісочний корж повинен красиво підрум’янитися по краях, а заливка придбає кремовий золотистий відтінок. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути.
Остиглий пиріг витягаємо з форми і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Розрізаємо на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з полуницею Заливний пиріг з полуницею Пиріг з полуницею в духовці Пиріг з полуницею з пісочного тіста Пироги Тісто для заливного пирога на сметані