Такий пиріг сподобається тим, хто любить ягідне варення, насичене, густе і нудотно-солодке. Відмінно підійде в якості десерту на святковому столі, так і в якості ранкової закуски до чаю або кави.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Вишня – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
  • Цукрова пудра – 5 ст. л.
  • Крохмаль картопляний – 4 ч. л.
  • Вода – 3 ст. л.

Процес приготування:

Готувати пісочний пиріг з замороженої вишнею просто! За допомогою дрібного сита просійте борошно в миску. Так ви наситите її повітрям і позбудетеся від великих грудочок.

В ту ж миску засипте цукрову пудру і перемішайте з борошном. Пудру бажано теж просіяти, але це не обов’язково.

Вершкове масло дістаньте з холодильника заздалегідь, щоб воно размягчилось при кімнатній температурі. Додайте його до сухої суміші. Для зручності краще класти не цільний шматок, а попередньо порізати його на більш дрібні.

Перемішайте всі інгредієнти виделкою, як би перетираючи їх об стінки миски, до отримання крихти. Це тісто краще не вимішувати руками, щоб масло не почало активно танути від тепла. В отриману крихту додайте холодну воду і знову ретельно перемішайте вилкою.

Сформуйте з отриманого тіста кулю, загорніть його в поліетилен або миску, затягніть зверху харчовою плівкою, щоб воно не заветривалось, і приберіть в холодильник на 10-15 хвилин.

Поки вишні ще не повністю розморозилися, видаліть кісточки, якщо такі є. Залиште ягоди відтавати в друшляку, щоб зайва вода стікала і надалі не розмочувала корж.

Охолоджене тісто розділіть на дві частини у співвідношенні приблизно 2:1. Меншу частину тіста поки відкладіть, а решту розкачайте в однорідний пласт між двома листами пергаменту. Перенесіть тісто на форму, в якій будете випікати пиріг, і утрамбуйте його. Зріжте надлишки з бортиків.

Половиною картопляного крохмалю за допомогою дрібного сита присипте дно піщаної основи.

Вишню викладіть у форму і рівномірно розподіліть. Зверху присипте начинку рівним шаром крохмалю і цукру.

Дістаньте з холодильника частину тесту, змішайте разом з обрізками і розкачайте в пласт, але не такий товстий, як для основи. Виріжте на свій розсуд прикраси для пирога, можете використовувати для цього фігурні ножі і вирубки, але можна обійтися й звичайним ножем, якщо нічого такого під рукою немає. Викладіть прикраса поверх начинки з вишні і злегка прищепите по краях, щоб з’єднати з бортиками. Для отримання зверху хрусткої скоринки тісто можна змастити збитим яйцем і присипати невеликою кількістю цукру.

Випікайте пиріг у духовці при температурі 180 С протягом 50 хвилин. Подавайте десерт ще гарячим. За бажанням прикрасьте його, присипавши зверху тонким шаром цукрової пудри.

Пиріг з вишнею в духовці Пиріг з замороженої вишнею Пироги Пироги з вишнею