Плов з баранини з турецьким горохом нутом є однією з різновидів узбецького плову. Сам по собі нут не впливає на смак плову і його додають для різноманітності страви. Цей горох потрібно попередньо замочувати на кілька годин. Такий плов готують і для повсякденного, і для святкового меню. Для плову з нутом краще використовувати червоний рис сорту «Девзир». Готуємо плов в казані, хоча можна і в сковороді з товстими стінками.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Рис Девзира – 600 гр.
  • Баранина – 0.8 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 600 гр.
  • Часник – 1 шт.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати плов з баранини з нутом. Нут заздалегідь промийте і на 2 години, можна більше, залийте холодною водою. Рис для плову також бажано замочити в холодній воді на 30 хвилин. Баранину для плову поріжте на кубики товщиною до 3 див.

Почистіть і промийте моркву і цибулю. Потім цибулю нашаткуйте на середньої товщини півкільця. Морква гострим ножем подрібніть на соломку.

В посуді для приготування плову (казані або сковороді) добре накалите рослинне масло. Потім в розпеченому маслі, щоб шматочки цибулі інтенсивно шипіли, обсмажте їх до майже коричневого кольору і підсихання.

Потім обсмажену цибулю перекладіть шматочки баранини і на великому вогні обсмажте до золотистої скоринки.

Потім в казан до м’яса перекладіть морквяну соломку і посмажте її разом з м’ясом, щоб морква стала м’яка.

Обсмажене м’ясо з овочами повністю залийте чистою водою і покладіть в бульйон очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику і стручок гострого перцю.

Потім до зирваку (смаженій м’ясу з овочами) перекладіть замочений нут, рівномірно розподіляючи його поверх м’яса. Нут посипте 2 чайними ложками солі. Блюдо солоним не буде, так як частина солі забере рис.

Тушкуйте казан з нутом на великому вогні впродовж 10 хвилин.

Після цього перець і часник видаліть і в казан рівним шаром викладіть замочений рис. Зірвак з рисом не перемішуйте.

Готуйте плов на максимальному вогні до майже повного випаровування рідини, для чого ложкою зробіть в плові кілька отворів, щоб пар вийшов швидше. Рис повинен залишитися вологим.

Коли рідина випарується, посипте плов зірою і перекладіть назад перець і часникову голівку. Закрийте Казан кришкою і готуйте плов на мінімальному вогні протягом 30 хвилин.

Приготований плов з баранини з нутом перемішайте лопаткою і до столу подавайте в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Плов Плов з бараниною в каструлі Плов з бараниною на сковороді Плов з м'ясом Плов з м'ясом в каструлі Справжній узбецький плов