Такий плов зручно готувати, коли немає часу, але потрібно ситне блюдо. Спочатку готуємо зажарку з цибулі, грибів і фаршу. Потім додаємо рис, воду і тушкуємо все разом до готовності. При цьому є невелика хитрість для економії часу. Поки готується зажарка, можна поставити варитися рис і дочекатися його напівготовності: на це піде десять хвилин. А вже напівготову крупу додаємо до фаршу з овочами і доводимо все до повної готовності ще за десять-п’ятнадцять хвилин.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис довгозерний – 1 склянка
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 – 2 головки
  • Гриби – 300 гр.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Цибуля зелена – для прикраси

Процес приготування:

Рецепт плову з фаршем і грибами смачний! Отже, рис можна відразу підготувати і зварити до напівготовності. Промиваємо його до прозорості, заливаємо водою, підсолюємо і доводимо до кипіння. З моменту закипання варимо крупу десять-дванадцять хвилин. Потім відкидаємо на друшляк. Якщо варити рис ви не плануєте, то просто промиваємо його до прозорої води і відставляємо в сторону. Паралельно готуємо зажарку. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. У глибокій сковороді або в інший підходящої товстостінній посуді розігріваємо таку кількість рослинної олії без запаху, щоб воно покрило дно шаром в один сантиметр. Висипаємо в розігріте масло цибулю, обсмажуємо його до прозорості. Печериці протираємо вологою ганчірочкою і ріжемо на пластинки. Додаємо до цибулі, перемішуємо.

Температуру плити підтримуємо середньої і обсмажуємо печериці до м’якості, періодично помішуючи.

Потім викладаємо до засмажки фарш, лопаткою розмішуємо його до щодо однорідної маси і змішуємо з грибами. Продовжуємо обсмажувати масу, поки фарш повністю не змінить колір і не почне злегка рум’янитися. Додаємо сіль, чорний мелений перець, перемішуємо.

Потім викладаємо в зажарку рис, вирівнюємо.

Посипаємо хмелі-сунелі, меленим коріандром. Вливаємо таку кількість гарячої води, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри (рис якщо ви використовуєте сирої) або просто заповнила плов і не було видно зверху (рис якщо використовується відварена до напівготовності). Закриваємо кришкою і доводимо до кипіння рідину. Потім зменшуємо вогонь до мінімального і готуємо плов протягом п’ятнадцяти-тридцяти п’яти хвилин до готовності рису. Плов не перемішуємо в процесі.

Готовий плов розкладаємо по тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши подрібненою зеленою цибулею.

Приємного апетиту!

Пісний плов з грибами Плов без м'яса Плов без цибулі Плов з грибами Плов з довгозерним рисом Плов у каструлі