Вміння приготувати розсипчастий смачний плов, а не рисову кашу з м’ясом, говорить про кулінарному досвіді кожної господині. У цьому рецепті готуємо плов з куркою в казані на плиті. Це блюдо готується для великої компанії або свята. Для плову береться якісний рис, наприклад, «Басматі» або пропарений. М’ясо, рис і моркву завжди береться у співвідношенні 1:1, і для плову в казані потрібно багато масла: не менше 140 мл на 500 г рису. Інгредієнти краще отмеривайте на кухонних вагах, міра на око тут не працює. Спеції для плову (зіру, куркуму, паприку, барбарис, імбир) вибирають по своєму смаку.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Курячий окорочок – 1 кг
- Рис білий – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 4 головки
- Часник – 3 головки
- Перець чилі – 2 шт.
- Масло рослинне – 300 мл
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Спочатку відміряйте вказану кількість продуктів для приготування плову з куркою і часником в казані на плиті. Почистіть і промийте моркву і цибулини.
Очищений цибулю наріжте на великі кубики.
В казані добре розігрійте потрібну кількість рослинного масла. Потім перекладіть в нього цибульні кубики і трохи обсмажте їх.
До смаженій луку перекладіть м’ясо стегенець, не розрізаючи його на маленькі шматочки. Обсмажте м’ясо до легкої рум’яної скоринки з усіх боків.
За цей час наріжте моркву тонкими брусочками.
Потім нашатковану моркву перекладіть в казан, перемішайте і обсмажуйте ще 5-7 хвилин.
Обсмажені курку та овочі по своєму смаку посипте сіллю і спеціями для плову. Обов’язковими до плову прийнято вважати зіру, паприку і чорний перець, а інші додають спеції за бажанням.
Рис для плову багато разів промийте холодною водою, щоб повністю змити крохмаль з поверхні зерен, тоді розсипчастість плову гарантована. Промитий рис викладіть рівним шаром поверх решти інгредієнтів.
Потім в казан до плову налийте гарячу воду на 2 пальці вище за шар рису.
З головок часнику зніміть зовнішню лушпиння і помістіть головки в шар рису.
Для гостроти, це за бажанням, покладіть до плову стручки гострого перцю.
Потім закрийте казан кришкою. Тушкуйте плов на невеликому вогні, тільки щоб трохи кипів, протягом 20 хвилин. До кінця гасіння перевірте рис на готовність. Якщо він трохи сируватий і води в казані майже немає, то долийте ще трохи гарячої води і тушкуйте деякий час. У готовому плові води не повинно бути. Приготований в казані плов з куркою і часником залиште на 15-20 хвилин під закритою кришкою для настоювання, потім перемішайте і можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Плов Плов без цибулі Плов в казані на плиті Плов з курки з рисом Плов з куркою Плов з куркою і часником Плов з часником