Незалежно від того, готується плов в казані або мультиварці, часто виходить злиплий рис з м’ясом, що бентежить господинь. Щоб плов з яловичиною в казані був розсипчастим, ароматним і смачним, треба знати деякі нехитрі правила. М’ясо брати охолодженим або правильно розмороженим, тобто в холодильнику, щоб не було різкого перепаду температури. Самий розсипчастий плов виходить з сорту рису «Девзир» або довгозернистого. Для плову в казані м’ясо, рис і моркву беруться в однакових кількостях, співвідношення води і рису, плову з яловичини – 3:1. Без зіри, барбарису, часнику і гострого перцю плов не буде пловом.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 400 гр.
- Яловичина – 400 гр.
- Морква – 400 гр.
- Часник – 1 головка
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Зіра – 0.5 ч. л.
- Перець чилі – 1 шт.
- Коріандр – 0.5 ч. л.
- Барбарис – за смаком
- Масло рослинне – 100 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Спочатку підготуйте набір продуктів для приготування плову з розсипчастим рисом та індичкою в казані на плиті. Почистіть і промийте моркву і цибулини. У часнику зніміть зовнішню лушпиння, не розділяючи його зубки. Шматок яловичини без кісточки промийте холодною водою і обсушити кухонним рушником.
Потрібне для плову кількість рису насипте в окрему мисочку, 5-8 разів добре промийте холодною водою, поки вона не буде прозорою, і залийте його холодною водою.
Яловичину наріжте на великі шматочки. 2 цибулини наріжте на тонкі півкільця. Очищену моркву наріжте на великі брусочки.
Казан помістіть на великий вогонь і добре розігрійте в ній рослинне масло. Масло можна замінити курдючним салом, якщо воно у вас є.
В розігріте масло для його ароматизації покладіть одну очищену цибулину, обсмажте її до золотистого кольору і потім дістаньте. Потім обсмажте в маслі нашатковану цибулю.
Потім масло перекладіть шматочки яловичини і посмажте їх до рум’яної скоринки з усіх боків. До м’яса назад перекладіть обсмажену цибулю.
Перекладіть в казан морквяні брусочки, перемішайте, посмажте протягом 3 хвилин. Потім додайте до м’яса з овочами розтерту в долонях зіру, коріандр, трохи барбарису для додання плову особливої кислинки, сіль і обсмажуйте зірвак ще 7 хвилин.
Потім покладіть до зирваку стручок гострого перцю і налийте воду, щоб вона повністю покрила м’ясо. Потушкуйте зірвак на маленькому вогні протягом 40 хвилин, періодично доливаючи трохи води.
Після закінчення часу гасіння зірвака викладіть на нього рівним шаром замочений рис. Потім акуратно і тонким струменем налийте в казан воду на 3 см вище шару рису, в середньому співвідношення рису і води 1:3. Вогонь під казаном збільшіть до максимального.
Коли рис вбере половину води, покладіть в центр блюда часникову головку, зменшіть вогонь до середнього, закрийте казан кришкою і тушкуйте плов до повної готовності рисових зерен.
Через 15-20 хвилин в плові зробіть дерев’яною ложкою або паличкою кілька заглиблень до самого дна, щоб вода краще випарувалася.
Плов в казані прикрийте плоскою тарілкою або кришкою і тушкуйте 15 хвилин на мінімальному вогні. Вогонь вимкніть. Залиште плов в казані ще на 15 хвилин для настоювання.
Приготований розсипчастий і ароматний плов з м’якою яловичиною акуратно перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Плов в казані Плов з барбарисом Плов з м'ясом в казані Плов з яловичини з рисом Плов з яловичиною Розсипчастий плов з яловичиною Справжній узбецький плов