Помідори – одні з небагатьох овочів, які після термічного впливу стають лише корисніше. Мова йде про важливий для здоров’я пігмент лікопін, зміст якого в томатах збільшується саме після температурної обробки. Тому мариновані помідори – це не просто смачна закуска на зиму, але і дуже корисний продукт. Морквяна бадилля, як і будь-яка зелень, також містить масу корисних речовин. Крім цього, вона доповнює овочі оригінальним ароматом і смаковими акцентом. Кілька баночок такої заготовки точно знадобляться в будь-якій сім’ї.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Помідори свіжі (невеликі) – 1,8 кг
  • Часник – 4 зуб.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.
  • Бадилля моркви – 1 пучок
  • Сіль велика – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ч. л.

Процес приготування:

Готувати помідори з морквяної овочами і часником легко! Перед початком підготовки овочів моєму банки содовим розчином і стерилізуємо будь-яким доступним і звичним способом. Кришки також потрібно промити і прокип’ятити у воді протягом пари хвилин. Обробленим кришок і банкам даємо висохнути. Помідори промиваємо від забруднень. Кожен помідор наколюємо зубочисткою в області плодоніжки. Часник очищаємо від лушпиння і моєму. Морквяну бадилля промиваємо і перебираємо: сухі ділянки і будь-які дефекти обриваємо і викидаємо. Бадилля бажано використовувати свіжу, прямо з грядки. Якщо ж зелень була куплена або встигла втратити першу свіжість, то перед заготівлею її потрібно занурити в холодну воду на двадцять хвилин.

В підготовлені банки на дно кладемо лавровий лист, зубки часнику, горошини запашного перцю і морквяну бадилля. Наверх викладаємо помідори. Розміщуємо їх досить щільно, щоб вільного простору між томатами залишалося небагато. Заливаємо помідори в банках крутим окропом і витримуємо десять хвилин. Після цього воду зливаємо в окрему каструлю. Доливаємо в каструлю приблизно півсклянки води – заповнити втрати при подальшому кип’ятінні.

В злиту воду додаємо сіль та цукровий пісок. Доводимо рідину до кипіння й варимо пару хвилин. Наприкінці в маринад вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.

Киплячим маринадом заливаємо ошпарені томати в банку і відразу закатуємо кришками. Перевертаємо банки для перевірки герметичності. Закутуємо їх теплою ковдрою і в такому положенні даємо повільно охолонути. Охолоджені банки ставимо в прохолодне і темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані помідори з часником Мариновані помідори на зиму Помідори без стерилізації на зиму Помідори з цукром на зиму Помідори з часником на зиму Помідори на зиму класичні Солодкі мариновані помідори