Звичайний манник можна істотно змінити з допомогою какао. Смак, колір і аромат пирога придбають вже зовсім інший характер. Але текстура залишиться все тією ж – м’якою, трохи вологою і розсипчастою. Важливо використовувати якісне какао, щоб шоколадний смак лепешняку вийшов насиченим.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 1 склянка
  • Молоко коров’яче – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • Ванілін – 1/3 ч. ложки
  • Яйце – 1 шт.
  • Какао-порошок – 1 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Олія – для змащування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Щоб приготувати повітряний маннік на молоці з какао, для початку необхідно манну крупу замочити в молоці, щоб вона добре розм’якшилася і набухла перед випічкою. Для цього змішуємо манку з молоком в великій мисці і залишаємо при кімнатній температурі на півтори години.

В окремий посуд розбиваємо яйце і додаємо цукровий пісок.

Для ароматизації тіста додаємо ванілін.

Перемішуємо всі разом віночком вручну або міксером на низьких обертах.

Коли яєчно-цукрова суміш стане однорідною, додаємо до неї какао і набряклу манку.

Знову працюємо віночком або міксером, поки весь какао порошок повністю не розчиниться в основній масі.

В останню чергу висипаємо поверх тіста розпушувач і ретельно перемішуємо.

Форму для випічки змащуємо тонким шаром рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то не змащувати, ні застеляти її не потрібно. Приготоване тісто виливаємо у форму і ставимо її в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.

Випікаємо манник протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. В кінці часу випікання перевіряємо виріб на готовність, встромивши зубочистку в центр лепешняку. Якщо вона вийшла суха, значить пиріг готовий.

Готовий манник дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Потім витягуємо його з форми і повністю охолодити. Якщо залишити манник остигати прямо у формі, то його краю і нижня скоринка розм’якшаться від конденсату і втратять хрустку текстуру.

Поверхню пирога можна посипати цукровою пудрою – це вигідно відтінятиме шоколадну скоринку і додасть солодощі. Також при подачі шоколадний манник можна полити згущеним молоком.

Приємного апетиту!

Манник без борошна Манник без кефіру Манник з какао Манник як в дитячому саду Маннік на молоці Маннік на молоці на швидку руку