Правильний плов з баранини в казані готується нешвидко, і важливо правильно виконати деякі умови. Для правильного плову беруть тільки свіжу баранину і бажано молоду. Важливий правильний вибір посуду: готують плов тільки в казані і на відкритому вогні або на плиті. М’ясо, рис і моркву беруть в рівних кількостях. Для правильного плову потрібно курдючне сало. Для такого плову береться розсипчастий рис «Басматі». Обов’язковими спеціями для правильного плову завжди є зіра, барбарис, гострий перець і часник.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Рис басматі – 1 кг
- Баранина – 1 кг
- Сало курдючне – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 1 кг
- Часник – 2 шт.
- Зіра – 1 ч. л.
- Барбарис – 1 ч. л.
- Перець чилі – 2 шт.
- Масло рослинне – 200 мл
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Почнемо готувати правильний плов з баранини в казані. Баранину для плову промийте під проточною водою і обсушіть рушником. Потім виділіть кісточки і м’ясо наріжте шматочками розміром, як волоський горіх.
Бараняче (курдючне) сало поріжте маленькими кубиками, адже саме воно надає плову справжній східний смак і аромат. Частину сала за бажанням можете замінити рослинним маслом.
Очищені цибулини наріжте середніми шматочками довільної форми і пам’ятайте, що тонко порізану цибулю смажиться швидше.
Очищену і промиту моркву наріжте тонкими брусочками. Морква для правильного плову на тертці не подрібнюють, так як вона втрачається в готовому блюді.
Підготуйте спеції для плову. Зіру розітріть в долонях або ступці для повного розкриття її аромату. Потім змішайте її з барбарисом. У часникових головок зніміть зовнішню лушпиння.
Казан для плову поставте на плиту і добре розігрійте. Потім перекладіть в нього шматочки баранячого сала і обсмажте на середньому вогні.
Коли сало розтопиться, шумівкою видаліть всі шкварки.
Обсмажені хрусткі шкварки посоліть і можете запропонувати кому-небудь відразу з’їсти їх зі свіжим цибулею. Це смачно.
В гарячий жир помістіть шматочки баранини і включіть великий вогонь.
Постійно помішуючи, обсмажте м’ясо до рум’яної скоринки з усіх сторін, тільки не пересушите.
Потім до смаженій м’ясу перекладіть нашатковану цибулю і обсмажте його на середньому вогні до рум’яного кольору.
Коли сік від цибулі повністю випарується, перекладіть в казан всю нарізану моркву і додайте до неї по дрібці солі і зіри.
Обсмажуйте моркву протягом 10 хвилин, поки вона не буде м’якою.
Потім все залийте гарячою водою з чайника, щоб вода повністю покрила всі обсмажені інгредієнти. Покладіть в бульйон інші приправи, стручки гострого перцю, часникові головки і по своєму смаку насипте сіль. Тушкуйте казан (м’ясо з овочами в бульйоні) протягом 40 хвилин на невеликому вогні. До кінця гасіння зніміть пробу. Зірвак повинен бути досить солоний, адже частина солі забере рис.
Рис для плову 5-8 разів промийте холодною водою і викладіть його рівним шаром поверх готового зірвака. Потім налийте в казан гарячу воду на 1,5 см вище шару рису. Води краще одразу налити менше і доливати в процесі готування по мірі википання.
Готуйте плов на маленькому вогні і під закритою кришкою до повної готовності рису. Це в середньому близько 1 години. Через 20 хвилин від початку готування шумівкою рис трохи помішуйте від стінок до центру. Якщо рис вже приготувався, а вода на дні казана залишилася, зробіть в плові декілька отворів від верху до дна, тоді вода випарується повністю.
Приготований правильний плов залиште на 20 хвилин під кришкою для настоювання.
Потім плов викладіть на велике блюдо в зворотному порядку: рис, шматочки м’яса і овочі зверху. Можете запрошувати гостей до столу.
Приємного апетиту!
Плов в казані Плов в казані на плиті Плов з барбарисом і зірою Плов з рисом басматі Плов з часником Узбецький плов в казані Узбецький плов з бараниною