Дріжджове тісто трохи більш примхлива порівняно з тим же пісочним, наприклад. Однак пироги з нього виходять дуже м’якими і соковитими і ніжними, а начинку можна замінити на будь-яку іншу, навіть не солодку.


Інгредієнти: на 1 порц.

  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Цукор-пісок – 60 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухі дріжджі – 1 ст. л.
  • Молоко коров’яче – 200 мл
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Для начинки: –
  • чорна Смородина – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Для приготування пирога з дріжджового тіста з чорною смородиною переберіть попередньо смородину, промийте під проточною водою і розкладіть на рушник сушитися. Краще брати чорну смородину, тому як у білої і червоної міститься більше води і пиріг може не пропектися. Підсушені ягоди пересипте в глибоку миску, засипте цукром. Приберіть ягоди в холодильник на час приготування тіста.

Молоко злегка підігрійте, додайте цукор і дріжджі і ретельно перемішайте. Накрийте ємність зверху рушником і залиште на 15-20 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Коли по закінченні зазначеного часу з’явиться шапочка з піни, додайте щіпку солі і знову перемішайте.

Розм’якшене або розтоплене вершкове масло додайте до дріжджовий суміші і розмішайте. Не лякайтеся, якщо в рідині будуть масляні грудочки, це нормально, надалі вони замешаются в тісто. Наступними у миску розбийте яйця і також перемішайте всі разом.

Борошно потрібно або попередньо просіяти, або додавати в рідку основу по частинах, пропускаючи через сито. Вводите невеликими порціями, щоразу все ретельно вимішуючи. Будьте уважні в кінці, бо борошна може знадобитися трохи більше зазначеного кількості, так і менше. Дуже важливо не перенаситити тісто борошном, тому що з-за цього воно буде гірше підніматися.

У підсумку ви повинні будете отримати м’яке тісто, яке практично не пристає до рук. Накрийте його рушником і поставте у тепле місце на 1-1,5 години. Якщо воно буде дуже активно підходити, обімніть його 1-2 рази.

Форму для випічки змастіть невеликою кількістю масла. Від тесту відокремте невеликий шматок для прикраси пирога, а іншу частину розтягніть за формою, формуючи руками невеликі бортики. Смородину дістаньте з холодильника, перемішайте її з цукром і розкладіть рівним шаром на дно форми.

З решти тіста зробіть прикраси. Наприклад, невелику косичку для бортиків і тонкі смужки для створення решітки. Розкладіть всі поверх ягід і закріпіть.

Яйце збийте виделкою в невеликій ємності і змастіть їм зверху пиріг, щоб при запіканні утворилася апетитна рум’яна кірочка.

Випікайте бісквіт в духовці протягом 35-40 хвилин при температурі 180 С. Коли тісто придбає насичений яскравий колір, дістаньте пиріг і залиште остигати при кімнатній температурі на решітці.

Приємного апетиту!

Пиріг з чорної смородиной Пиріг з чорною смородиною в духовке Пироги