Для любителів дріжджовий випічки пропонуємо рецепт відкритого пирога з полуницею. Дуже соковита, ароматна ягідна начинка, м’яке повітряне тісто і рум’яна ніжна шкірка – шматочок такого ласощі ідеально завершить будь-яку трапезу. Також детально покажемо, як красиво оформити краї пирога – вийдуть ідеальні декоративні бортики.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 40 гр.
  • Ванільний цукор – 5 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сухі дріжджі – 4 гр.
  • Яйце – 0.5 шт.
  • Масло рослинне – 20 гр.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Молоко коров’яче – 120 мл
  • Полуниця – 250 гр.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 100 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 15 гр.
  • Вода – 1 – 2 ст. л.
  • Яйце – для змазування
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування відкритого пирога з дріжджового тіста з полуницею висипаємо в миску борошно, сіль, цукор-пісок, ванільний цукор і сухі дріжджі. Перемішуємо суху суміш.

суху суміш вливаємо половину яйця, тепле молоко і розтоплене вершкове масло. Замішуємо тісто.

Маса виходить м’якою, пружною, не липнущей до рук. Скачуємо з тіста кулю, змащуємо її рослинним маслом, укладаємо в миску і прибираємо в тепле місце для вистоювання на півтори години. Обсяг маси повинен збільшитися вдвічі.

Поки тісто підходить, готуємо начинку. Полуницю промиваємо в прохолодній воді, чашолистки видаляємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Розрізаємо полуницю на половинки, якщо ягоди дуже великі. Кладемо полуницю в сотейник, засипаємо цукром-піском. Ставимо сковороду на плиту і безперервно заважаємо ягоди лопаткою. Незабаром виділиться сік. Доводимо масу до кипіння і варимо півтори хвилини.

В окремій ємності змішуємо крохмаль і воду.

Вливаємо крохмальну масу в полуницю, перемішуємо. Доводимо до кипіння і варимо одну хвилину. Переливаємо полуничну масу в миску, накриваємо харчовою плівкою в контакт і залишаємо остигати при кімнатній температурі.

тісто розгортаємо в коло з орієнтовним діаметром 33 сантиметри. По центру укладаємо круглу тарілку меншого діаметру. Визирають краї тіста нарізаємо на рівні смужки по всій окружності, як на фото.

Тарілку прибираємо, смужки загортаємо один на одного у вигляді кіски, як на фото.

Оформлене тісто викладаємо на деко, застелений промасленим пергаментом. Залишаємо для вистоювання на тридцять-сорок хвилин. Після цього змащуємо краю з допомогою силіконової пензлика половиною яйця.

В середину викладаємо остиглу полуничну начинку.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо майбутній пиріг на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин орієнтовно. Час випікання може дещо варіювати в залежності від конкретної духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випікання пиріг повинен помітно збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з полуницею Пиріг з замороженою полуницею Пироги