Пиріг з брусницею на кефірі в духовці чудовий! Для початку робиться дріжджове тісто на кефірі. Воно розгортається і в нього-начинку з брусниці, тертого яблука, цукру і крохмалю. Все закривається другою частиною тіста, змащується яйцем і запікається протягом 30-40 хвилин.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Для тіста: –
- Свіжі дріжджі – 20 гр.
- Кефір – 1 склянка
- Яйце – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Для начинки: –
- Брусниця – 150 гр.
- Яблука – 1 шт.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 150 гр.
Процес приготування:
Готувати пиріг з брусницею на кефірі в духовці легко! Кефір гріємо в мікрохвильовці до теплого стану і розводимо в ньому свіжі дріжджі. Додаємо сіль, цукровий пісок, 2 столові ложки борошна і ретельно перемішуємо.
Залишаємо опару в теплому місці на 10-15 хвилин. За цей час на поверхні повинні з’явитися пухирці. Якщо їх немає, то доведеться зробити все ще раз, з більш свіжими дріжджами.
в опару Додаємо яйце і рослинне масло. Добре перемішуємо вінчиком.
Борошно просіваємо через сито і порціями додаємо до тіста.
Коли стане важко заважати все віночком, починаємо перемішувати рукою. Далі, викладаємо вміст на присипану борошном робочу поверхню і замішуємо некруте тісто.
Даємо йому трохи підійти і осаживаем рукою. Далі ставимо у тепле місце й чекаємо, поки тісто збільшиться приблизно в два рази.
Готуємо начинку для пирога. Якщо брусниця свіжа, то ретельно промиваємо її і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся зайва рідина. Далі відправляємо її в підходящу ємність. Додаємо до ягід цукровий пісок, картопляний крохмаль і натерте яблуко (можна не додавати). Все перемішуємо.
Осаживаем тісто і ділимо на 2 частини. Одна повинна бути трохи менше іншого.
Більшу частину, розгортаємо в коло, діаметром приблизно на 4 см більше використовуваної форми для запікання. Акуратно переносимо у форму і робимо бортики 1.5-2 см заввишки.
Зверху викладаємо начинку з брусниці.
Меншу частину тіста також розкачуємо, з допомогою ножа робимо невеликі отвори і накриваємо нею начинку. Защипуємо краю і даємо пирогу постояти в теплому місці 20-30 хвилин.
Змащуємо поверхню збитим яйцем або молоком, щоб вона зарум’янилася.
Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг протягом 30-40 хвилин. Щоб верх не підгорів, можна накрити пергаментним папером або фольгою.
Готове виріб звільняємо від роз’ємного кільця і даємо йому постояти близько 20 хвилин, щоб начинка трохи загусла. Пиріг розрізаємо порційними шматочками і подаємо до столу з чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Пироги