У період збору врожаю полуниці обов’язково приготуйте пиріг з цієї соковитої ароматною ягодою. На приготування багато часу не потрібно. А якщо замішувати тісто міксером, то клопоту і того менше. Шматочок такого домашнього пирога вдало завершить обід і відмінно підійде на полуденок. Щоб по достоїнству оцінити контраст між повітряної текстурою тіста і вологими соковитими ягодами, дайте пирогу повністю охолонути перед подачею.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно – 3 склянки
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Кефір – 300 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – 1 щіпка
- Полуниця (дрібна) – 200 – 300 гр.
- Масло рослинне – для змазування
- Цукрова пудра для прикраси
Процес приготування:
Готувати пиріг з полуницею на кефірі в духовці легко! Готуємо ягоди. Полуницю промиваємо в прохолодній воді, чашолистки видаляємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Добре, якщо всі плоди будуть дрібними і приблизно однаковими за розміром – пиріг пропечеться рівномірно. При необхідності розрізаємо велику полуницю на частини поменше.
Для приготування тіста в об’ємну миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, ванілін і сіль. Міксером збиваємо всі інгредієнти до отримання пишної світлої піни. Від якості збивання на даному етапі залежить пишність пирога.
Далі в яєчно-цукрову піну вливаємо кефір, розтоплене до рідкого стану вершкове масло, всипаємо просіяне борошно і розпушувач. Замішуємо однорідне гладке тісто середньої густоти, що нагадує по консистенції тісто для оладок.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Також можна застелити її промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Виливаємо приготоване тісто у форму. Занурюємо в нього підготовлену полуницю, намагаючись розподілити ягоди рівномірно по всій площі виробу.
Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом двадцяти хвилин. Потім знижуємо температуру духовки до 160 градусів і продовжуємо випікання ще двадцять-тридцять хвилин орієнтовно. Час випічки залежить від духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випічки пиріг повинен помітно збільшитися в розмірі і добре зарум’яниться.
Готове виріб дістаємо з духовки, злегка остуджуємо, перекладаємо на сервірувальну тарілку і даємо повністю охолонути. Посипаємо поверхню цукровою пудрою, розрізаємо на порції і подаємо до столу.
Смачного!