Яскравий триколірний пиріг – така випічка не тільки смачна, але і погляд радує своєю привабливістю. Коричневий шар – пісочне тісто з какао, білий шар – сирна начинка, фіолетова прошарок – ягоди чорниці. Всі разом забезпечує пирога гармонійний смак та приємну соковитість. Подавати таку випічку краще добре постигла: сирний шар стає більш щільним, стійким, пісочне тісто стає більш розсипчастим, а ягоди не розтікаються.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яєчний жовтийок – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукрова пудра (для тіста) – 80 гр.
- Сметана – 1,5 ст. л.
- Борошно – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 0.5 ч. л.
- Какао-порошок – 2 ст. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 20 гр.
- Чорниця – 150 гр.
- Масло рослинне – для змазування
- Для начинки: –
- Сир – 400 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукор-пісок – 80 гр.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Сметана – 3 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати пиріг з сиром і чорницею з пісочного тіста в духовці. Замішуємо пісочне тісто. Змішуємо сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, сіль, цукрову пудру і какао порошок. Охолоджене вершкове масло натираємо на крупній тертці або ріжемо на маленькі шматочки і додаємо до отриманої сухої суміші. Руками розтираємо суміш з маслом, поки не вийде крихта.
Потім додаємо в крихту жовток і сметану. Замішуємо руками пісочне тісто. Формуємо з нього колобок, відокремлюємо приблизно третину і цю маленьку частину прибираємо в морозилку.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла або застеляємо її промасленим пергаментом. Тісто покласти в підготовлену форму і розподіляємо його руками по дну і краях, формуючи ботики.
Готуємо сирну начинку. Для цього в мисці змішуємо яйця, білок, цукровий пісок, ванільний цукор, сир, сметану і кукурудзяний крохмаль. Перемішуємо всі разом міксером або заглибним блендером до повної однорідності. Чорницю перебираємо, промиваємо і добре обсушуємо на рушник від залишкової вологи.
На пісочному тісті у формі розподіляємо сирну масу в рівний шар. Поверх розсипаємо ягоди чорниці. Дістаємо тісто з морозилки і натираємо його на крупній тертці. Отриману стружку відразу розподіляємо рівним шаром поверх чорниці. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень і випікаємо протягом сорока -сорока п’яти хвилин.
Готове виріб дістаємо з духовки, витягаємо з форми, перекладаємо на блюдо і обов’язково даємо повністю охолонути. Після охолодження пиріг розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Пиріг з сиром і чорницею Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею з пісочного тіста Пиріг з чорницею на сметані Пироги