Шарлотка – найпопулярніший рецепт пирога, улюблений в багатьох сім’ях. Відомо, що біла, пшеничне борошно – не самий корисний продукт. А адже це головний інгредієнт улюбленого десерту. Проте вихід є: замінити частину пшеничного борошна на корисну мигдальне. В такому випадку і задоволення від смаку шарлотки отримаємо і шкоди здоров’ю не завдамо.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Мигдаль (для тіста) – 150 гр.
  • Масло вершкове (для тіста) – 130 гр.
  • Яйце (для тесту) – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • цукор – 210 гр.
  • Ром – 20 мл
  • Ваніль – 1 шт.
  • Яблука – 5 шт.
  • Мигдальні пелюстки – 125 гр.
  • Кориця – за смаком
  • Мигдаль (для крему) – 90 гр.
  • Масло вершкове (для крему) – 90 гр.
  • Яйце (для крему) – 2 шт.
  • Масло – для смаження

Процес приготування:

Як приготувати шарлотку з мигдальної муки? 240 г мигдалю, 50 г цукру подрібнюємо у блендері або кавомолці до отримання мигдальної муки і цукрової пудри відповідно. 130 г масла перетираємо з цукровою пудрою до однорідності. З’єднуємо 2/3 отриманої мигдального борошна з пшеничного борошном. Вводимо борошно в цукрово-масляну суміш. Додаємо 1 яйце, замішуємо тісто так, щоб воно не приклала до рук. Потім загортаємо його в харчову плівку і кладемо в холодильник на пару годин.

Поки тісто охолоджується, готуємо крем. Розм’якшуємо 90 г вершкового масла і ретельно збиваємо, додаємо 90 г коричневого цукру і 1/3 мигдальної муки, акуратно все перемішуємо. Вбиваємо туди 2 яйця, вливаємо ром, знову вимішуємо.

Потім приступаємо до мигдальної посипання: змішуємо 120 г коричневого цукру з мигдалевими пелюстками.

Яблука очищаємо, видаляємо серцевину і нарізаємо невеликими шматочками. На сковороді розтоплюємо 50 г вершкового масла, додаємо трохи коричневого цукру для карамелізації і обсмажуємо яблука з двох сторін.

Охолоджене тісто дістаємо з холодильника, розгортаємо його до товщини 2 див. Вирізаємо кола, які по діаметру більше, ніж форма. Форми для випічки застеляємо пергаментом, викладаємо туди підготовлене тісто, приминаем руками. На дно викладаємо кілька ложок мигдального крему, потім шар яблук, потім знову кілька ложок мигдального крему, в кінці акуратно присипати мигдальної посипкою. Прибрати в холодильник ще на годину до повного охолодження.

Випікаємо при 170 градусах 30-40 хвилин до золотистої мигдальної посипання. Дістаємо і насолоджуємося вишуканим блюдом!

Бісквітна шарлотка Шарлотка без розпушувача Шарлотка з корицею Шарлотка з яблуками без сметани Шарлотка з яблуками і корицею Шарлотка з яблуками класична