Що робити, якщо хочеться випічки, а духовки немає. Скористатися цим рецептом! Соковиту яблучну шарлотку можна з успіхом приготувати на плиті в сковорідці. Добре, якщо яблука для такого рецепта будуть з ніжною м’якоттю, яка швидко стає м’якою при тепловій обробці. Така шарлотка відмінно підійде для сніданку – вона швидко готується і досить поживна за складом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сметана – 0.66 ст.
  • Борошно пшеничне – 100 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Сіль 0.25 ч. л.
  • Лимонний сік – 1 ч. л.
  • Яблука – 4 шт.
  • Масло рослинне – 2 – 3 ст. л.
  • Цукрова пудра – 2 ст. л.

Процес приготування:

Готувати шарлотку з яблуками на сковороді просто! Для приготування тіста змішуємо міксером на середній швидкості яйця, сметану, сіль і цукор. Досить просто змішати до отримання однорідної маси. Немає необхідності домагатися пишної піни.

В рідку яєчну масу додаємо борошно з розпушувачем і вимішуємо міксером на середній швидкості до повної однорідності. Не повинно бути грудочок.

Обробляємо яблука: їх потрібно вимити й обсушити. Розрізаємо кожне на четвертинки і вирізаємо тонким ножем насіннєві коробочки. Зрізати або не зрізати яблучну шкірку – це справа смаку. Варто лише пам’ятати, що шкірка завжди щільніше, ніж м’якоть, і повністю не розм’якшується при температурній обробці. Четвертинки яблук нарізаємо на тонкі слайсы. Щоб яблука зберегли світлий колір, варто злегка збризнути їх лимонним соком.

Сковорідку ставимо на плиту, наливаємо в неї рослинне масло і нагріваємо, поки дрібні бульбашки повітря не почне підніматися з дна сковороди. Виливаємо відразу все тісто в гаряче масло, швидко зверху розкладаємо яблучні дольки.

Після розкладання яблук відразу накриваємо кришкою і готуємо на середньо-низькій температурі протягом 15 хвилин. Під час готування перші 5-7 хвилин небажано відкривати кришку. До кінця приготування можна відкрити, щоб перевірити ступінь готовності. Якщо хочете рум’яну скоринку з обох сторін, припустимо перевернути шарлотку з допомогою широкої лопатки і смажити ще 3-4 хвилини.

Готову шарлотку знімаємо з плити, даємо трохи охолонути при відкритій кришці і перевертаємо на сервірувальну тарілку. Можна присипати цукровою пудрою за бажанням. Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо.

Приємного апетиту!

Шарлотка Шарлотка з яблуками Шарлотка з яблуками на сметані Шарлотка на сковороде Шарлотка на сметані Шарлотка на сметані з розпушувачем