Гарбуз – дуже універсальний продукт. Її використовують і для приготування десертів, і у випічці, і для супів, а вже варіантів гарнірів з нею незліченна безліч. Пропонуємо рецепт запечених шматочків гарбуза в сметані з часником. Таке блюдо можна подати і як самостійне, і як гарнір, наприклад, до птиці.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гарбуз – 1 кг
  • Сметана – 150 гр.
  • Часник – 2 – 3 зуб.
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Суміш перців – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Почнемо готувати шматочки гарбуза з часником і сметаною в духовці. Гарбуз миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл для зручності. Вміст з насінням витягуємо. Поверхневу зрізаємо шкірку. Вона досить щільна, тому для роботи краще використовувати спеціальний ніж для чищення овочів з прорізом. З ним не потрібно контролювати товщину шару, що зрізається і можна докладати всі зусилля саме на зрізання.

Підготовлену м’якоть гарбуза ножем нарізаємо на невеликі шматочки. Розміщуємо їх в миску.

Додаємо сметану, суміш мелених перців, сіль на смак. Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес. Часникову кашку викладаємо до гарбузі в миску. Ретельно все перемішуємо, щоб кожен шматочок гарбуза покрився ароматною заправкою.

Петрушку миємо, обсушуємо і рубаємо ножем.

Висипаємо подрібнену зелень в миску з гарбузом і ще раз перемішуємо.

Форму для запікання змащуємо рослинним маслом. Викладаємо гарбуза в сметані, вирівнюємо по формі. Накриваємо форму кришкою. Якщо підходящої кришки немає, можна затягнути форму листом пергаменту чи фольги.

Духовку попередньо розігріваємо до 250 градусів. Ставимо форму з гарбузом вже в гарячу духовку на середній рівень. Як тільки вміст почне закипати, знижуємо температуру до 170 градусів і продовжуємо запікати тридцять п’ять – сорок хвилин. Гарбуз до кінця запікання повинна стати м’якою.

Твердий сир натираємо на крупній тертці.

Дістаємо форму, знімаємо кришку і сирної стружкою щедро посипаємо поверхню гарбузових шматочків. Повертаємо назад у піч без кришки на верхній рівень.

Даємо тертому сиру розплавитися і зарум’яниться – на це піде буквально п’ять хвилин.

Дістаємо форму з запеченої гарбуза з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді прямо у формі або переклавши на сервірувальну тарілку.

Приємного апетиту!

Гарбуз з часником шматочками запечена в духовці Гарбуз запечений в духовці Гарбуз запечений в духовці шматочками Шматочки гарбуза без цукру в духовці Як запекти гарбуз шматочками в духовці