Рецептів шулюма існує велика безліч. В цей ситний суп кладуть різні види м’яса, комбінують різні овочі і спеції. М’ясо відразу відварюють в бульйоні або попередньо обсмажують перед варінням. Всі ці нюанси впливають на підсумковий смак і вид супу – тут вже кому як подобається. За даним рецептом свинину попередньо обсмажуємо, а також робимо зажарку з овочів. Після об’єднуємо всі разом і варимо до повної готовності.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 800 гр.
  • Картопля – 6 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Кріп – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Як почати готувати шулюм з свинини на плиті? Свинину промиваємо, обсушуємо паперовим рушником, зрізаємо надлишок жиру, якщо він є. Ріжемо м’ясо на невеликі порції.

У товстостінній каструлі розігріваємо невелику кількість рослинного масла без запаху і вкладаємо в нього свинину. Посипаємо м’ясо сіллю і чорним меленим перцем і обсмажуємо при середньо-високої температури до рум’яної скоринки. Після цього шматочки м’яса витягуємо з каструлі і перекладаємо в окрему ємність. У каструлю при необхідності доливаємо рослинне масло і починаємо закладати овочі.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Висипаємо його в сковороду і обсмажуємо прозорості. Не забуваємо періодично помішувати, щоб не пригорів.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо брусочками. Викладаємо моркву до цибулі продовжуємо обсмажувати три-чотири хвилини, щоб вона стала м’якше.

Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на тонкі короткі смужки. Висипаємо в каструлю.

Далі укладаємо в каструлю обсмажену раніше свинину, перемішуємо.

Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на великі кубики. Закладаємо картоплю в каструлю.

Вливаємо воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила поверхню інгредієнтів. Кладемо лавровий лист і сіль.

Варимо суп орієнтовно тридцять п’ять – сорок. Картопля повинна за цей час стати повністю м’якою, як і свинина. В кінці варіння додаємо в шулюм порізані на тонкі шматочки зубки часнику, чорний мелений перець і сіль за необхідності.

Даємо готового супу настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин – так він злегка охолоне й стане більш насиченим. Потім розливаємо шулюм по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаним кропом і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини