Рецептів шулюма існує велика безліч. В цей ситний суп кладуть різні види м’яса, комбінують різні овочі і спеції. М’ясо відразу відварюють в бульйоні або попередньо обсмажують перед варінням. Всі ці нюанси впливають на підсумковий смак і вид супу – тут вже кому як подобається. За даним рецептом свинину попередньо обсмажуємо, а також робимо зажарку з овочів. Після об’єднуємо всі разом і варимо до повної готовності.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 800 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Кріп – за смаком
- Лавровий лист – за смаком
- Часник – 2 зуб.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як почати готувати шулюм з свинини на плиті? Свинину промиваємо, обсушуємо паперовим рушником, зрізаємо надлишок жиру, якщо він є. Ріжемо м’ясо на невеликі порції.
У товстостінній каструлі розігріваємо невелику кількість рослинного масла без запаху і вкладаємо в нього свинину. Посипаємо м’ясо сіллю і чорним меленим перцем і обсмажуємо при середньо-високої температури до рум’яної скоринки. Після цього шматочки м’яса витягуємо з каструлі і перекладаємо в окрему ємність. У каструлю при необхідності доливаємо рослинне масло і починаємо закладати овочі.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Висипаємо його в сковороду і обсмажуємо прозорості. Не забуваємо періодично помішувати, щоб не пригорів.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо брусочками. Викладаємо моркву до цибулі продовжуємо обсмажувати три-чотири хвилини, щоб вона стала м’якше.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на тонкі короткі смужки. Висипаємо в каструлю.
Далі укладаємо в каструлю обсмажену раніше свинину, перемішуємо.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на великі кубики. Закладаємо картоплю в каструлю.
Вливаємо воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила поверхню інгредієнтів. Кладемо лавровий лист і сіль.
Варимо суп орієнтовно тридцять п’ять – сорок. Картопля повинна за цей час стати повністю м’якою, як і свинина. В кінці варіння додаємо в шулюм порізані на тонкі шматочки зубки часнику, чорний мелений перець і сіль за необхідності.
Даємо готового супу настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин – так він злегка охолоне й стане більш насиченим. Потім розливаємо шулюм по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаним кропом і подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини