Шулюм – це ситний м’ясний суп з великою кількістю овочів. М’ясо для цієї страви обов’язково нарізати великими шматками. Причому бажано, щоб була присутня і кісточка, тоді аромат шулюма буде більш вираженим, а бульйон – більш наваристим. Обов’язково додаємо прянощі: часник, чорний перець, зіру. Не забуваємо і про свіжу зелень при подачі.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 600 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Помідори свіжі – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зіра – за смаком
- Кріп – за смаком
- Петрушка – за смаком
- Лавровий лист – за смаком
- Часник – 2 зуб.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Свинину промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо на невеликі порції. Якщо є надлишок жиру, його краще зрізати, щоб готова страва не було надто важким. У чашу мультиварки розігріваємо невелику кількість рослинної олії на режимі «Смаження». Викладаємо в чашу м’ясо і обсмажуємо до рум’яної скоринки. В процесі посипаємо свинину сіллю і чорним меленим перцем. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо брусочками. Викладаємо цибулю з морквою в чашу до м’яса, перемішуємо і продовжуємо готувати ще кілька хвилин.
Коли цибуля стане прозорою, вливаємо воду. Кількість води повинно бути таким, щоб повністю покрити інгредієнти. Доводимо вміст чаші до кипіння в колишньому режимі.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на великі кубики. Закладаємо картоплю в каструлю, перемішуємо.
Болгарський перець очищаємо від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на тонкі короткі смужки. Висипаємо в каструлю. Помідори ріжемо великими шматками і відправляємо слідом за перцем в чашу. Знову доводимо до кипіння вміст чаші і закриваємо кришку. Вибираємо режим «Суп» на одну годину.
За десять хвилин до готовності кришку мультиварки відкриваємо і додаємо в чашу лавровий лист, зіру очищений і подрібнений часник. Після того, як прозвучить сигнал про готовність, прилад відключаємо, а готового шулюму даємо настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин. Петрушку і кріп промиваємо і дрібно рубаємо ножем. Розливаємо шулюм по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаною зеленню і подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Шулюм