Популярне кавказьке блюдо шулюм готується досить просто. Це наваристий суп з великою кількістю м’яса і овочів. Вважається, що справжній шулюм готується на багатті в казані, але і вдома у звичайній каструлі вийде нітрохи не гірше. Таке блюдо дуже зручно робити в ті дні, коли немає можливості готувати перше і друге. Щедра тарілка шулюма може повноцінно замінити цілий обід.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 700 гр.
  • Картопля – 8 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Кріп – за смаком
  • Цибуля зелена – за смаком

Процес приготування:

Рецепт шулюма з свинини в каструлі простий у приготуванні! Свинину промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо необхідно. Ріжемо м’ясо великими шматками і укладаємо в каструлю. Заливаємо водою – приблизно два – два з половиною літра. Доводимо вміст каструлі до кипіння, після чого знижуємо температуру плити. Варимо м’ясо при повільному кипінні тридцять-сорок хвилин. З’являється знімаємо пінку.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Цибулю разом з морквою додаємо в каструлю до м’яса. Кладемо сіль за смаком.

Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і ріжемо на великі шматки. Закладаємо картоплю в бульйон. Варимо п’ятнадцять хвилин.

Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на невеликі кубики. Висипаємо їх у каструлю. Продовжуємо варити ще п’ятнадцять-двадцять хвилин, поки картопля не стане м’яким.

За десять хвилин до готовності додаємо в шулюм додатково сіль, якщо це необхідно, а також чорний мелений перець. Зелень кропу і зеленої цибулі подрібнюємо ножем. Шулюм розливаємо по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаною зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм з свинини