Процес приготування класичного шулюма гранично простий: варимо м’ясо з прянощами, після чого додаємо овочі та зелень. М’ясо потрібно вибирати якісне, оскільки від нього здебільшого і залежить смак і вигляд страви. Популярні спеції для шулюма – лавровий лист і чорний перець. Однак ніхто не забороняє додавати і будь-які інші прянощі, виходячи з власних уподобань.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 1 кг
- Картопля – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Часник – 3 зуб.
- Перець чилі – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний горошок – за смаком
- Лавровий лист – 2 шт.
- Кріп – за смаком
- Цибуля зелена – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати шулюм з свинини класичний? Свинину промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо він є. Ріжемо м’ясо великими шматками поперек волокон.
В об’ємну каструлю вливаємо два з половиною літри води. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, розрізаємо на четвертинки і опускаємо у воду. Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо великими брусками. Відправляємо в каструлю. Ставимо її на плиту і доводимо вміст до кипіння. Варимо хвилин десять, після чого опускаємо нарізане м’ясо, очищені від лушпиння зубки часнику, лаврове листя і горошини чорного перцю. По мірі того, як буде утворюватися піна, обов’язково знімаємо її. Варимо м’ясо в бульйоні ще п’ятдесят хвилин.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і ріжемо на великі шматки. Закладаємо картоплю в бульйон. Додаємо сіль за смаком. Варимо п’ятнадцять хвилин.
Пір’я зеленої цибулі і кріп промиваємо і дрібно нарізаємо ножем. Перець чилі промиваємо та нарізаємо на тонкі поперечні кільця.
Готовому шулюму потрібно дати постояти при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб він став більш насиченим. Потім розливаємо суп по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаною зеленню. На поверхню кладемо по парі колечок чилі в кожну тарілку. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини